Stäng fönster Töreboda kn, KLOCKARBOLET 3:1 FREDSBERGS PRÄSTGÅRD

Historik
Manbyggnaden är uppförd1802 som ersättning för en äldre utdömd byggnad på samma plats som tillkom efter brand 1744. Den tillbyggdes och förlängdes åt väster i början av 1830-talet. Interiört har byggnaden förändrats vid flera tillfällen, varvid planlösningen delvis förändrats och kakelugnar tagits bort.
Den östra flygeln är prästgårdens äldsta byggnad. Den uppfördes av kyrkoherden Erik Afzelius omkring 1750. Dess nuvarande utformning anses härröra från en ombyggnad omkring1820 varefter en viss modernisering har skett vid sekelskiftet 1900. I huset är idag inrymt ett skolmuseum och ett lanthandelsmuseum.
Den västra flygeln anges vara uppförd 1875 och har inrymt drängstuga och visthusbod. Bodelen är ombyggd till garage. På fastigheten finns dessutom vedbod från ca 1920 och en källare. Den omgivande trädgårdsanläggningen som finns dokumenterad 1917 är till större delen igenlagd och igenvuxen.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västra Götalands län. 1994-05-17, Dnr 221-7456-92