Stäng fönster Gotland kn, EKSTA PRÄSTGÅRDEN 1:5 FERDINAND PETTERSSONS MEKANISKA VERKSTAD

Historik
Fastighetens nio byggnader är uppförda i resvirke, förutom gamla manbyggnaden vilken har bulstomme. De är alla täckta med liggande panel och försedda med papp- eller spåntak. Väggarnas paneler är faluröda, uom manbyggningens som är blå. Snickerierna är ockragula.
Verkstaden uppfördes i två etapper och innehåller fullständigt snickeri-, smides- och verkstadsmekaniska enheter, jämte kontor samt lagerutrymmen och ett mindre bostadsrum på vinden. Maskinhuset innehåller bl a en av Sveriges äldsta och största dieslar i gångbart skick. Dessa byggnader genomgick en restaurering 1986-1987.
Intill maskinhuset finns ett såghus innehållande sågverk med kap, spånt, hyvel, spånsåg samt kvarn med tre stenar.
Norr om maskinhuset ligger ett dushus som även tjänat som föreningslokal. Bredvid dushuset står en mindre lackeringsbod. Ett komplicerat kraftöverföringssystem med remdrift förbinder de olika byggnaderna.
Bakom såghuset finns ett stall och garage för besökande.
Till anläggningen hör även den äldre bostaden en parstuga med köks- och brygghusbakbygge. Till denna hör en ladugård för en mindre kreatursbesättning.
Vid vägen står ett litet pumphus för bränsle.
Spjäl- och slanstaket omger delvis verkstaden.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1987-12-07. Dnr 11.392-1229-87