Stäng fönster Skellefteå kn, KALVTRÄSK 1:95 KALVTRÄSK KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Kalvträsk kyrka i Burträsk är vackert belägen i skogsbygd på en höjd med trädplanterad kyrkogård med utsikt över Kalvträsket. Byggnaden uppfördes som bönhus 1887-1889 efter ritningar av Gustaf Oscar Tundal, förvaltare på Robertsfors bruk, av byggmästare Gustaf Nilsson-Lundqvist. År 1896 ändrades benämningen till kapell. Det invigdes till kyrka efter en renovering 1913. Kalvträsk kyrka är den enda kända i landet med tolvkantig plan. Väggarna är av timmer med vidbyggd sakristia i öster samt ett västtorn med vapenhus och ursprungligen med tillplattad, fyrkantig kupol. Ytterväggarna kläddes med panel 1896. 1913 utbyttes kupolen mot en huv och kyrkan kläddes utvändigt med ny panel, invändigt med vävspänd papp. Altaruppsatsen av Otto Wretling uppsattes. 1932-33 utfördes en omfattande renovering som bl a innebar att innerväggarna kläddes med träfiberplattor. Senare har endast smärre ändringar utförts.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999. Kompletterad 2003.