Stäng fönster Mariestad kn, SVANEN 3 ZACHAUSKA GÅRDEN

Historik
Området mellan staden och Tidan betecknas före stadsbranden som "Konungs-Trädgården". Efter branden ersattes denna av nyutlagda tomter. Yllefabrikören Christoffer Zachau förvärvade här 1760 en gård, som året därpå bebyggdes med bostadshus av tegel mot Västerlånggatan, nuvarande Västra Skolgatan. Samtidigt om- och tillbyggdes ekonomibyggnaderna mot gården.
Huvudbyggnaden mot Västra Skolgatan är uppförd i en våning med ursprunglig frontespis mot gatan och har brutet tak av tegel och plåt med valmat övre fall. Fasaderna är putsade och ljusgulfärgade. Under huset finns kryssvälvda källare. Huset tillbyggdes 1923 mot söder.
Mot Trädgårdsgatan ligger ett långsmalt timrat tvåvåningshus med reveterade och grågulfärgade fasader. Dess stomme utgörs av en loftbod - möjligen äldre än huvudbyggnaden - som senare har ombyggts till bostadshus.
Gården avgränsas mot söder av en låg uthuslänga av senare datum.
Zachauska gården - i vilken Mariestads apotek var inrymt mellan 1822 och 1895- bevarar ännu väl karaktären av borgargård från 1700-talet.

Under Christoffer Zachaus tid bestod flygeln, det timrade tvåvåningshuset, troligen av bodar på bottenvåningen och bostäder för tjänstefolk på övervåningen men byggdes efterhand om till enbart bostäder, dock lär dess östra del ha inrymt stall in på 1920-talet. Det timrade envåningshuset bredvid flygeln benämns 1814 som "bränneri och brygghus". Under apotekstiden användes det som laboratorium men därefter enbart till bostadsändamål.

1913 flyttade Gullbergs charkuterifabrik in i de före detta apotekslokalerna i huvudbyggnaden vilket medförde tillbyggnad av nya källarutrymmen och en förlängning av huset mot söder 1923. Tidigare var denna verksamhet förlagd till en byggnad i kvarterets sydöstra del som revs 1917. När den gamla charkuterifabriken revs tillfördes marken trädgården i kvarterets södra del.

1991-93 genomfördes omfattande byggnadsarbeten då de äldre husen renoverades och ett nytt bostadhus i två och en halv våning uppfördes i trädgården längs Magasinsgatan. Ett äldre uthus i kvarterets mitt revs och ersattes av ett nytt gårdshus med tvättstuga och soprum i liknande stil som det gamla. Efter byggnadsarbetena är de flesta äldre träd i trädgården borta och marken omplanerad. Trädgården har längs Västra Skolgatan och Magasinsgatan inhägnats av ett nytt staket av trä (som ersatt ett äldre), och en äldre stenmur som omgärdat denna del av kvarteret blev delvis borttagen då det nya bostadshuset byggdes.

Källor:
Thomas Carlquist "Program för restaurering av kvarteret Svanen 1:2, Mariestad, Skaraborgs län 1987-11-26" Skaraborgs länsmuseum för Riksantikvarieämbetet, byggnadsavdelningen, projektnr 16.213.

Stefan Smedegård "Kv. Svanen, Mariestad, Zackauska gården. Ombyggnad 1991-93 Antikvarisk rapport." Stefan Smedegård arkitektkontor 1996-12-12