Stäng fönster Arvika kn, HÖGERUD 1:79 HÖGERUDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HÖGERUD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Befolkningstal 1805: värdet avser 1810.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i skogsbygd i västra Värmland på en udde i Humsjön väster om Glafsfjorden och sydost om Arvika. I anslutning till kyrkan finns en sockenstuga samt kyrkstallar. Den nuvarande 1800-talskyrkan har föregåtts av en träkyrka från 1600-talet, belägen några hundra meter längre i nordost.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (HÖGERUDS KYRKPLATS). En timmerkyrka uppfördes 1646. Kyrkan bestod av långhus med tresidigt avslutat korparti. Något senare tillkom en fristående klockstapel. Vid 1700-talets mitt byggdes ett torn, varvid klockstapeln revs. Enligt ett visitationsprotokoll från 1830 hade kyrkorummet ett innertak med målningar som framställde Yttersta domen. Nedanför taklisten löpte en bred bård med bilder av profeter och andra bibliska gestalter. Större delen av korväggen upptogs av en altaruppsats skulpterad av Isak Schullström 1740. Även predikstolen var ett verk av denne (se nedan). Vid 1800-talets mitt ansåg församlingen att den gamla kyrkan började bli för trång, varvid den revs och ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1866-67. Den består av långhus med invändigt kor i öster som flankeras av sakristia i norr och arkiv i söder, samt torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har klassicistiska stildrag med inslag av medeltidsinspirerade detaljer. Tornet kröns av fyrsidig glasad lanternin med spetsig spira. Ingångarna är förlagda i väster, söder och norr. Korbågen är rundvälvd. 1956-57 förändrades korpartiet efter förslag av slottsarkitekt Ragnar Jonsson, varvid tre fönster i östväggen bakom altaret igensattes, liksom två ingångar som flankerade korbågen. Samtidigt insattes altaruppsats och predikstol från den äldre kyrkan, tillverkade 1740 av bildhuggaren Isak Schullström. 1985 ommålades kyrkorummet, varvid innertakets sedan 1956-57 trävita brädpanel målades i ljust grått och väggarna i gulvitt. I arkivrummet är uppsatta bl.a. de tidigare östfönstrens glasmålningar från 1906 samt paneler från den äldre kyrkan med målningar utförda av Johan Warlind 1754.