Stäng fönster Töreboda kn, SVENEBY 1:4 SVENEBY HERRGÅRD

Historik
Gården är känd sedan medeltiden och var troligen kyrkogods under biskopen i Skara. Den nuvarande herrgårdsanläggningen, belägen på krönet av en höjdsträckning i närheten av sockenkyrkan, återspeglar en karolinsk tradition med byggnaderna - huvudbyggnad och tre par envåningsflyglar - symmetriskt placerade längst en mittaxel. Terrängen är terrasserad mot trädgårdssidan.
Huvudbyggnaden av sten i tvåvåningar är uppförd 1752-56 efter ritningar av arkitekten C J Cronstedt. Den har putsade och vitkalkade fasader, gavelkrönt mittrisalit med ett ur samt valmat och brutet plåttak.
Av flyglarna har de båda innersta brutna plåttak med valmat övre fall. De är samtida med huvudbyggnaden. De övriga flyglarna har valmade sadeltak och uppfördes omkring 1700. Den norra av de yttersta flyglarna var tidigare gårdsmejeri. Samtliga flyglar är putsade och vitkalkade.

HISTORIK FRÅN INVENTERINGEN "TILLGÄNGLIGA BYGGNADSMINNEN I VÄSTRA GÖTALANDS LÄN, TÖREBODA KOMMUN": "Sveneby herrgård (eller Sväneby) ligger vid norra delen av sjön Östen och halvannan mil sydost om Mariestad. Corps-de-logiet uppfördes 1752-56 av greve Adam Otto Lagerberg som förvärvat egendomen 1750. Denne var kammarherre, hos drottningen från 1751, 1756 hade han tagit avsked med hovmarskalks rang och blev 1761 landshövding i Skaraborgs län.

Enligt Gösta Selling (Svenska herrgårdshem under 1 700-talet) uppfördes den nya huvudbyggnaden efter ritningar av C. J. Cronstedt, som var Lagerbergs svåger. Byggnaden är i två våningar och har brutet tak. Liksom på Stora Ek ligger bostadsrummen i bottenvåningen och en svit gästrum en trappa upp.
I fråga om gårdsanläggningens gruppering och placering förefaller det, som om Svenneby i hög grad återspeglade karolinska traditioner. Gården ligger tvärs över en höjdsträckning med den starkt markerade mittaxeln löpande ut över vida fält. Inte mindre än tre par flyglar och två ruddammar flankerar mittaxeln på infartssidan. Medan den långsmala trädgården sänker sig i ett par låga terrasser på andra sidan huvudbyggnaden. Av flyglarna verka de fyra yttre rent karolinska med små fönster och höga valmtak. Ett litet 1700-talsdrag i anläggningen är den sneda allé, som från huvudbyggnaden bryter igenom fruktträdgården och som har den närbelägna kyrkan som "point de cuc".

På Sväneby bodde greve Lagerberg mera stadigt fram till landshövdingeutnämningen. Sedan flyttade han till Marieholm, residenset i Mariestad, och Sväneby fick väl närmast karaktären av just lustslott. 1776 sålde han Sväneby till kammarherre Erik Reutererona (död 1796). Egendomen vandrade sedan mellan olika släkter.
1868 förvärvades Sväneby av riksdagsmannen Sven Anderson och efter dennes bortgång 1893 ägdes gården av änkan, fru Maria Wilhelmina Anderson (död 1915). Svärsonen, riksdagsmannen lektor August Bellinder, övertog godset 1917 och bodde här till sin död 1925. Inom dennes släkt har egendomen sedan gått i arv ända in på 1980-talet. Under 1990-talet användes Sveneby som konferenshotellanläggning med boende i flyglarna och i den fd smeds- och trädgårdsmästarebostaden.

Den gamla Lagerbergska byggnaden har fått stå kvar i stort sett oförändrad. Sväneby anses på ett intressant sätt belysa inredningskonsten kring 1700-talets mitt. Cronstedt har även medverkat till den fasta inredningen, som till stor del är bevarad och där det ingår detaljer som har anknytning till utsmyckningen i Stockholms slott.

KÄLLA:
Texten är (med mindre ändringar) hämtad från Lennart Luthanders text om "Sväneby" ur "Slott och herresäten i Sverige", Västergötland, Dalsland & Värmland Vol II. Alhems förlag Malmö 1968.

Sverker Larsson, Länsstyrelsen i Västra Götalands län 2008-03-07.