Stäng fönster Gotland kn, FÅRÖ BUTLEKS 1:22 FÅRÖ FYRPLATS

Historik
Fårö fyr blev byggnadsminne redan 1935. Det runda fyrtornet byggdes 1846-47 på Fårös nordöstra udde, den s.k. Holmudden. Fårö fyr var det sista stora fyrtornet som i Sverige uppfördes av sten som en s.k. spegelfyr med blänk. Fyren moderniserades 1907 och erhöll då luxljus med glödstrumpa för förgasad fotogen.
Fårö fyrplats bevarar väl sin karaktär med ett flertal byggnader för olika ändamål och åskådliggör tydligt det slutna miniatyrsamhälle som en fyrplats utgjorde i äldre tid.
Byggnadsminnet omfattar fyrtornet, nya fyrmästarehuset, fyrvaktarehuset, fyrbiträdes hus, uthus, källare, tvätt- och bagarestuga, tre stycken avträden, vedbod, f.d. kruthus, kanonhus, fotogenförråd samt mistmaskinshus. Dessutom omfattas ett markområde inom begränsningslinje, innehållande bl.a. mur, brunnar, flaggstång, solvisare, framladdningskanon och trojaborg.

KÄLLA: Länsstyrelsen på Gotlands hemsida 2004, www.i.lst.se