Stäng fönster Ragunda kn, SKYTTMON 4:21 MARKUSGÅRDEN

Historik
Byn Skyttmon exemplifierar den utveckling som inleddes med skogs- och sågverksindustrins stora expansion i slutet av 1800-talet. Här sålde man dock inte sin skog till bolagen utan behöll den. Det ökade välståndet i kombination med nya tekniska möjligheter resulterade i en omfattande byggenskap, främst av stora bostadshus med rik panelarkitektur och figursågade utsmyckningar. I Skyttmon finns ett tiotal sådana välbevarade "träslott", av vilka denna anläggning hör till de yngsta.
Huvudbyggnaden från 1914 är ritad av byggmästaren Elov Fridh, upphovsman till åtskilliga byggnader i denna del av Jämtland. Den är timrad i en och en halv våning med källare och valmade rösten. Exteriören är synnerligen rikt utformad med flera verandor, dekorativt utformade snickerier, takkupor och skorstenskrön samt en tornprydd lanternin. Även interiören utmärker sig för formrikedom i fråga om fast träinredning och kakelugnar. Såväl exteriör som interiör är i huvudsak oförändrade sedan byggnadstiden.
Till gårdsanläggningen hör en ladugård från 1914 och ett härbre eller magasin från 1917, timrade och rödfärgade. Alla tre byggnaderna har karaktäristisk taktäckning av eternitplattor från Norge, i tegelrött och grått.