Stäng fönster Södertälje kn, ÖVERENHÖRNA KYRKA 1:1 ÖVERENHÖRNA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ENHÖRNA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Sammanslagen med Ytterenhörna 1948 (Enhörna församling). Befolkningstalen avser Överenhörna.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger ytterst på det näs som går ut i Mälaren och som omfattar den tidigare Överenhörna och nuvarande Ytterenhörna socknar. Kyrkan ligger i bygdens utkant på en svag höjd som sluttar ned mot ängs- och odlingsmark i närheten av Horns och Ekensbergs säterier. Väster om kyrkan ligger prästgård och hembygdsmuseum. Området utgör riksintresse.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av långhus med tresidigt avslutat korparti, sakristia i norr och västtorn. Enligt avbildning från 1680-talet hade den då intakta medeltidskyrkan långhus och smalare, rakslutet kor. Av denna kyrka, som sannolikt uppförts under 1100- eller tidigt 1200-tal, kvarstår ännu större delen av långhuset. Västtornets relation till långhuset är inte helt klarlagd, men det bör ha uppförts samtidigt eller kort tid därefter. Avbildningen från 1680-talet visar att västtornets klockvåning genombröts av dubbelvälvda ljudöppningar av romansk karaktär. Under senmedeltiden tillbyggdes sakristia på korets norra sida och vapenhus framför sydportalen. En länge planerad ombyggnad realiserades 1783-87. Det gamla, trånga koret ersattes med det nuvarande av långhusets bredd, samtidigt revs både sakristia och vapenhus. Det tresidigt avslutade korpartiet uppfördes för att inrymma även sakristia. Nuvarande sakristia tillbyggdes 1884-85.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Murarna är slätputsade, förutom de originella, spritputsade blinderingarna från 1787 mellan fönstren; stora, rundvälvda fönsteröppningar. Medeltidstornets klockvåning raserades 1884-85. Den i tegel åter påmurade klockvåningen kröns av kransgesims och tidstypiskt utformad, plåtslagen spira. Ingång via tornet. Kyrkorummet, som alltjämt har medeltidskyrkans bredd, präglas av de under senmedeltiden inslagna stjärnvalven i väster. I det ljusa 1700-talskoret bör framförallt altartavlan uppmärksammas, målad av Georg Engelhard Schröder 1736 och enligt uppgift skänkt av drottning Ulrika Eleonora.