Stäng fönster Örnsköldsvik kn, NORRGISSJÖ 5:47 GIDEÅ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GIDEÅ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - 1807 utbrutet ur Arnäs som kapellag, 1811 annex till Arnäs. 1823 till 1872 eget pastorat, 1872 till 1922 med Trehörningsjö, eget 1922 till 1962 sedan åter med Trehörningsjö.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i landskapets nordöstra del och omfattar huvudsakligen skogsbygd med mindre områden odlingsbygd utmed Gideåälven. Kyrkan ligger på en höjdplatå ovanför Gissjön, en del av Gideåälven, i tätorten och ca fyra km från Gideåbruk med välbevarad bruksbebyggelse från 1800-talet, nu kursgård. Bruksområdet är riksintresse.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrka uppförd i nyklassicistisk stil mellan 1804 och 1809. Rektangulär träbyggnad med lägre sakristia i öster. Västtornet tillbyggdes 1813-1814. Kyrkans invigning skedde först 1818.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Gulmålad träpanel med vita detaljer och plåttäckt sadeltak, valmat i öster och över sakristian. Tornets överbyggnad härrör från 1907 och har karnissvängd huv och bred lanternin krönt av en spira (ursprungligen flack huv med lanternin). Ingång i söder och genom tornet, separat ingång till sakristian. Kyrkorummet är täckt av ett flackt tunnvalv. Interiören har förändrats kraftigt i flera omgångar. Innerväggarna hade ursprungligen de nakna timmerstockarna vitlimmade, senare panelade med pilastrar mellan fönstren och i hörn. På korväggen var målat ett draperi och uppe vid taket ett blått himlavalv med Jehova inom strålsol. På det marmorerade altarbordet stod ett förgyllt kors på en skulpterad Golgata-kulle. 1906 målades väggarna svagt bruna och året därpå försåg målaren Sven Linnborg från Ås, Jämtland, alla väggar med nytestamentliga scener och blomsterornamentik. Vid renovering 1930 övermålades allt utom korets målningar, vilka avlägsnades 1958-59, då den nuvarande altartavlan av Karl Erik Häggblad uppsattes. Predikstol från 1870-71. Öppen bänkinredning i tre kvarter från 1906. Läktaren revs 1959 och ny orgel anskaffades.