Stäng fönster Gotland kn, VISBY GRÅBRODERN 14 KV GRÅBRODERN 14

Historik
KVARTERET GRÅBRODERN - Kvarteret utgör ett triangelformat område i sluttningen mellan Hästgatan i söder, S:t Hansgatan i nordväst och Hamburgergränd i nordost. Den västra delen av kvarteret var under medeltiden fullt bebyggd med stenhus, medan den östra delen tycks ha haft ett byggnadsbestånd av enklare stenhus och möjligen trähus. En gränd har sannolikt gått genom kvarterets norra del parallellt med Hamburgergränd, i öst-västlig riktning och indikeras av en mur längs Gråbrodern 11-13. En karta från 1646 visar kvarteret med dess nuvarande utbredning. Större delen av dess västra del var även under 1600-talet bebyggd med stenhus. Det finns medeltida murverk konstaterat i flera delar av kvarteret. På Schilders karta från 1697 är tomtindelningen markerad med tre mindre samt en större tomt. 1750 var den sydvästra delen av kvarteret markerad som "Landts Contoiret" och resterande mark som "Fru Falkengrens". Vid mitten av 1800-talet var kvarteret indelat i fem tomter. Tomtindelningen har inte förändrats sedan 1970-talet och kvarteret har idag 10 fastigheter.
Kvarteret har ett äldre byggnadsbestånd med medeltida stenbebyggelse som i flera fastigheter ingår i byggnader, vilka byggdes till sin nuvarande volym på 1600- och 1700-talet. Dessa byggnader är till stor del väl bevarade samt restaurerade och präglar kvarteret, främst längs S:t Hansgatan och Hästgatan. 1800-talet är representerat främst genom om- och tillbyggnader. Vid det tidiga 1900-talet byggdes flera större byggnader i kvarteret, vilka utgör ett dominerande inslag både i gaturummet och inne i kvarteret. Den nordöstra delen av kvarteret bebyggdes på 1970-talet i en skala anpassad till den lägre bebyggelsen i kvarteret och dess omgivning. Längs S:t Hansgatan har byggnaderna oavsett ålder idag butiker eller café i bottenvåningen och bostäder ovan denna. Denna handelsverksamhet har en kontinuitet i kvarteret åtminstone sedan 1600-talet.
GRÅBRODERN 14 - Fastigheten utgör den största tomten i kvarteret Gråbrodern. Den ligger i den sydöstra delen av kvarteret vid Hästgatan. På fastigheten ingår idag medeltida murverk i huvudbyggnaden och murrester från ytterligare ett hus finns dokumenterat. 1697 omfattade tomten även nuvarande Gråbrodern 5, 11, 10 och 9. Denna stora fastighet ägdes av Hans Köler och var bebyggd med ett hus dels av sten och dels av trä, ett stall och en lada. 1863 noteras i en brandförsäkringshandling att tomten då omfattade ett bostadshus, en liten vedbod, ett brygghus, ett boningshus av sten och trä med korsvirke, ett större boningshus och packhus samt ett stall.
Under 1960- och 70-talet revs en del av den äldre bebyggelsen och tomten nyttjades som parkeringsplats för varuhuset Tempo, på Väpnaren 4. På 1970-talet avstyckades nuvarande Gråbrodern 9-11.
Fastigheten omfattar idag tre byggnader på en avskärmad gård. I tomtens mitt ligger, i nord-sydlig riktning, ett långsträckt magasins- och bostadshus i en våning med medeltida murverk samt tillbyggnader från 1600-talet. Dess södra halva är medeltida med välbevarade murar, sydgavel och två kryssvalv. Huset avdelar gården i en östlig och en västlig del. Den norra gaveln uppfördes sannolikt vid 1600-talets slut och förseddes med karateristisk gavelspets i korsvirke och ett brant tak buret av en för Gotland ovanlig bocktakstol. Huset har även byggnadsdetaljer från 17- och 1800-talen. 1990 byggdes huset om och inreddes med två lägenheter.
I tomtens sydvästra del finns ett stenhus, sannolikt från 1600-talet, vars västra del tillhör Gråbrodern 5. Under en lång tid har byggnaden varit brygghus, med bakugnar. Under 1900-talet har byggnaden inrymt ett plåtslageri. Vid restaureringar under 1990-talet inreddes bostad och förråd i huset och fasaden fick ett 1800-talsutseende.
Den tredje byggnaden ingår inte i byggnadsminnet och är ett förråd från 1980-talet som ligger i tomtens södra del.
Gården är belagd med gatsten, kalksten och asfalt med gräspartier. Den är planterad med plommonträd, vinbärsbuskar och rosor. På gården finns även en terrasserad uteplats med klinker och en gjuten mur. Mot Hästgatan löper en putsad kalkstensmur från 1800-talet. Muren är avtäckt med tegelpannor. Den bryts upp av en inkörsport med en modern, brunbetsad skivdörr med bågformat överstycke i smide. Mot Gråbrodern 5 finns ett högt, grönmålat plank från 1990. Mot Gråbrodern 7 finns ett äldre, rödslammat plank med locklister.