Stäng fönster Älvkarleby kn, MEDORA 14:1 SKUTSKÄRS KYRKA, JOHANNESKYRKAN

Historik
Johanneskyrkan i Skutskär vid kusten i nordligaste Uppland byggdes 1904-06 efter ritningar av arkitekterna Nils Nordén och Gustaf Hermansson. 1921 härjades kyrkan av en brand och blev helt förstörd. Den byggdes upp och återinvigdes samma år.

Den vitputsade stenkyrkan i nygotisk stil står på en höjd i ett grönområde i samhällets utkant. Kyrkan består av ett mycket rymligt långhus, tvärskepp, polygonalt absidkor i öster med den ursprungliga sakristian i södra hörnet samt västtorn med kyrkans huvudingång som leder till vapenhuset. Här är kryssvalven dekorerade med ursprungliga målningar som imiterar murverk och är utförda av Sven Linnborg. Det höga, luftiga långhuset täcks av en öppen takstol, koret av ett murat kryssvalv. Linnborg har även utfört dekorativa målningar både i koret och långhuset, först under kyrkans byggnadstid och sedan efter branden 1921. Från samma år härrör även de tre glasmålade fönstren i korabsiden, kyrkorummets blickfång.

Kyrkan restaurerades 1977-78 efter ritningar av Per Borgström. Altaret flyttades fram och är nu fristående. Predikstolen flyttades från korets sydmur till långhusets norra del. Korsarmarna avstängdes med målade skärmar. Antalet bänkar minskades till hälften, fr a genom att de i korsarmarna borttogs. De fria golvytorna används som sakristia (i norr) och förvaringsutrymmen. Under läktaren i väster inrättades bl a doprum. Antalet kyrkbänkar halverades. Framför allt gällde det korsarmarna, som nu avstängdes från kyrkorummet med målade skärmar. Dessa nya utrymmen fungerar nu som sakristia (i norr) och förvaringsutrymmen. Under orgelläktaren i väster inreddes doprum och andra lokaler.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1999