Stäng fönster Varberg kn, VEDDIGE 2:24 M.FL. VEDDIGE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VEDDIGE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger omgiven av bebyggelse vid en större vägkorsning i tätorten Veddige. Vid kyrkan återfinns en skola i sydväst och ett hundratal meter i norr ligger pastorsexpeditionen. Kyrkan och bebyggelsen i Veddige ligger centralt i den öppna odlingsbygden i Viskans dalgång. I övrigt består socknen mest av kuperade skogsmarker upp mot gränsen till Västergötland.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Murad gråstenskyrka av sannolikt medeltida ursprung. Kyrkan förlängdes österut 1773 och 1792 tillbyggdes ett stentorn i väster. Byggnaden revs i samband med den nuvarande kyrkans uppförande, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1866-68 (invigd 1882) efter ritningar av arkitekt Johan Erik Söderlund och består av ett rektangulärt långhus med ett smalare polygonalt korutsprång i öster, som innefattar en med träskrank avdelad sakristia, och i väster ett torn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan har både nygotiska och nyklassicistiska inslag. Den är utvändigt vitputsad och murarna, som är försedda med strävpelare, genombryts av spetsbågiga fönsteröppningar. Långhusets portaler är arkitektoniskt framhävda. Kyrkan täcks av ett sadeltak och det höga västtornet, vars överdel har triangelformade gavelfält, kröns av en spetsig spira. Huvudingångar genom tornets bottenvåning i väster samt mitt på långhusets norra och södra långsidor. Det ljusa kyrkorummet täcks av ett tunnvalv med en markerad taklist. Det polygonala korutsprånget öppnar sig mot kyrkorummet genom en hög, spetsig valvbåge. I samband med en renovering i början av 1900-talet återinsattes den äldre altaruppsatsen från 1700-talets början.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkans medeltida dopfunt förvaras på Varbergs Museum.