Stäng fönster Varberg kn, TVÅÅKER 19:17 TVÅÅKERS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - TVÅÅKER

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i nordöstra utkanten av tätorten Tvååker. Strax nordost om kyrkan återfinns prästgård och pastorsexpedition. Direkt öster om kyrkan ligger en skola. Omkring en kilometer åt nordost finner man en nyare prästgård samt även Klockaregården. Socknen domineras av det öppna odlingslandskapet som breder ut sig ned mot kusten.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Murad gråstenskyrka med romansk planform bestående av ett rektangulärt långhus med smalare, rakt avslutat kor. Ett murat vapenhus av okänd ålder fanns i söder. Kyrkan utvidgades västerut 1668, och 1688 tillkom ett trätorn i väster. Vid en ombyggnad 1793 erhöll kyrkan ett tresidigt avslutat korparti. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1852-53 efter ritningar av arkitekt Johan Fredrik Åbom och består av ett rektangulärt långhus med rak koravslutning och ett torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Byggnaden är utvändigt vitputsad och har kopplade rundbågiga fönster med gemensam omfattning. Långhuset täcks av ett flackt sadeltak och tornet kröns med en spira. Långhusportalerna markeras med utskjutande omfattningar och både dessa och torngavlarna är dekorerade med rundbågsfriser. Huvudingångar genom tornets bottenvåning samt mitt på långhusets norra och södra långsida. Det ljusa kyrkorummet täcks av ett flackt trätunnvalv. Kyrkan har genomgått flera genomgripande restaureringar, däribland 1893 efter förslag av arkitekt Adrian Crispin Peterson och 1930 efter ritningar av arkitekt Allan Berglund. Vid det förstnämda tillfället erhöll kyrkorummet en dekorativ bemålning på väggar och innertak, samt ny bänkinredning anskaffades. Vid Berglunds restaurering togs dekormålningen bort och en klassicerande altaruppsats med sakristieskrank uppsattes. En av portalerna på korpartiets östgavel murades igen. Sin nuvarande karaktär fick emellertid interiören vid 1953 års restaurering. Kyrkans stora östfönster igensattes. Kyrkorummet försågs med målningar på bland annat överdelen av kyrkans östvägg och läktarbröstvärnet, utförda av konstnären Joël Mila. En läktarunderbyggnad från 1979 inrymmer nu sakristian. Predikstol och altardekoration är arbeten från 1800-talets andra hälft, men har förändrats vid senare restaureringar.