Stäng fönster Växjö kn, VÄRENDS-NÖBBELE 1:17 NÖBBELE KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan är uppförd 1826-29 efter ritning från 1825, utarbetad vid ÖIÄ. Ansvarig för byggnadsarbetena var byggmästare Swensson, Växjö. Den äldre kyrkan utgjordes av en medeltida stenkyrka på samma plats. Invigningen ägde rum på pingstdagen 1832 och förrättades av biskop Esaias Tegnér.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt, relativt brett kyrkorum med utbyggd, rektangulär sakristia indelad i två rum, i öster och torn i väster. Huvudingång genom tornet. Av långhusets båda mittportaler har den södra igensatts och omvandlats till ett fönster. Separat ingång till sakristian i norr. Uppförd av sten, putsad och vitkalkad. Slätputs på omfattningarna. Sockeln putsad och avfärgad i grått. Taken täckta med skiffer.

EXTERIÖR - Exteriören följer 1825 års ritning frånsett att sydportalen gjordes rektangulär, liksom tornportalen, i stället för rundbågig med ett runt fönster ovanför. Tornportalen omges av kraftig rustik. Gördelgesims saknas och lanterninen är sluten och försedd med tornur. Sydportalen har som nämnts senare ersatts med ett fönster och en ny portal har upptagits på nordsidan.

INTERIÖR - Interiören är relativt oförändrad med ursprunglig inredning. Bänkinredningen har dock på vanligt sätt moderniserats och 1978 skedde även en inbyggnad under läktaren. Fönsternischerna har också nedbilats till golvet för att ge plats åt värmeelement. Altartavlan med motivet Nattvarden är målad av Salomon Andersson 1830. Orgeln tillkom 1863.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993