Stäng fönster Knivsta kn, KNIVSTA 19:1 KNIVSTA KYRKA

Historik
Knivsta kyrka ligger på en västsluttning ned mot järnvägen Uppsala-Stockholm. Då kyrkan byggdes var den omgiven av vatten i söder och väster. Den bevarade dopfunten tyder på att här funnits en tidigare kyrka.

Det är en gotisk gråstenskyrka med rektangulärt långhus, sakristia i norr och vapenhus i söder. Långhuset har tre travéer varav koret utgör det östligaste. Korvalvet har en speciell form som har sin motsvarighet närmast i Finland.

Långhus och sakristia uppfördes omkring 1300. Vapenhuset tillkom i slutet av 1400-talet eller början av 1500-talet. I vapenhuset syns långhusets rikt profilerade sydportal i rött och svart tegel. Valven slogs och målades i slutet av 1400-talet. 1760 förstorades fönstren.

Kyrkan putsades ut- och invändigt 1804. Vid 1892-års restaurering framtogs och "förbättrades" kalkmålningarna, och kyrkan fick ny inredning i gotisk stil. Idag har gavelröstenas tegelornering framtagits. I interiören kvarstår i princip bara den gotiska predikstolen från restaureringen 1892, i övrigt har kyrkorummet fått sin prägel 1960. Det medeltida altarskåpet har återfått sin dominerande plats ovanför altaret.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996