Stäng fönster Ragunda kn, STUGUBYN 5:16 STUGUNS NYA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - STUGUN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapellförsamling utbruten ur Ragunda 1589, annexförsamling 1781.

LÄGE OCH OMGIVNING - Den nya kyrkan ligger på en höjd ovanför Indalsälven öster om Storsjön omgiven av byggnader av varierande åder, bl.a. kyrkstallar. Stuguns gamla kyrka ligger centralt i tätorten nära stranden av Indalsälven (se STUGUNS GAMLA KYRKA).

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - IV: Stuguns nya kyrka med murar och fasader i tegel uppfördes 1894-96 av byggmästaren J. E. Björklund, Sundsvall, efter ritningar av Carl Fredrik Ekholm. Kyrkan består av långhus med korsarmar i norr och söder, kor i öster, torn i väster med vapenhus i bottenvåningen och trapphus i söder samt en sakristia i nordost, uppförd 1953-54. Före 1953-54 var sakristian inrymd bakom en låg vägg i koret.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är utformad i nygotik. Fasaderna är klädda i tegel med vitputsade blinderingar och taklister. Väggarna indelas av kontreforer, portalerna har framspringande omfattningar. Över dessa sitter stora rundfönster, övriga fönster är spetsbågiga. Taken är plåtklädda; korslagda sadeltak över långhus och korsarmar, polygontak över koret, högrest tornhuv med lanternin och spetsig spira. Sakristian, som helt tar upp den övriga kyrkans material och formspråk, täcks av sadeltak och förbinds med en lägre byggnadsdel till kyrkan. Ingångar genom tornet i väster och korsarmarna i norr och söder. Invändigt täcks kyrkorummet av korslagda tredingstak med delvis synlig takstol i långhus och korsarmar samt polygonvalv i koret. Innertaket är mörkt laserat med synlig träådring och enstaka färginslag, samma färgsättning återkommer i inredningen. Innerväggarna är putsade, avfärgade i en mörk ton och sparsamt dekormålade. Korfönstren och rundfönstren har glasmålningar, Kristus och Moses med lagens tavlor i mellersta östfönstret, som sedan 1953-54 utgör altartavla, i övrigt dekorativa mönster. Predikstolen, de öppna bänkarna, orgelläktaren i väster och korsarmarnas vindfång med gavlar och gotiska fialer är från byggnadstiden. Orgelfasaden från 1975 ersatte en tidigare från 1938. Kyrkan genomgick en mindre restaurering 1931-32 under ledning av konservator Olof Karlsson. 1953-54 restaurerades kyrkan efter ritningar av arkitekten Arvid Persson, varvid sakristian i koret utrymdes och altaret flyttades till östväggen. Den då avlägsnade altaruppsatsen flyttades till gravkapellet.