Stäng fönster Åmål kn, EDSLESKOGS PRÄSTGÅRD 1:46 EDSLESKOGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: EDSLESKOG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Edsleskog är belägen i de norra dalbygderna en dryg mil väster om Åmål. Här finns ett ålderdomligt odlingslandskap med välbevarade ängs- och hagmarker som tillsammans med kyrko- och prästgårdsmiljöerna (Fryxellsgården) utgör riksintresseområde. Den nuvarande stenkyrkan uppfördes vid år 1900-talets början, några hundra meter sydost om den gamla kyrkplatsen. Kyrkan ligger lågt i en uppodlad sprickdal i ett kuperat skogslandskap.

RASERAD KYRKA / RUIN - belägen på annan plats (EDSLESKOGS KYRKORUIN). I: Den rivna medeltidskyrkans utformning är känd genom äldre beskrivningar och arkeologiska undersökningar. Den ovanligt stora tegelkyrkan uppfördes sannolikt under 1200-talets första hälft och hade korsformad plan, bestående av treskeppigt långhus, transept och rakslutet kor. Kyrkans skadades kraftigt redan vid en brand 1586, varefter sidoskeppen raserades. Det ursprungliga mittskeppet nyttjades fram till 1902, då kyrkan helt föröddes av en brand. Ersatt med ny kyrka på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande, murade kyrkan uppfördes 1902-05 efter ritningar av arkitekt Adrian Crispin Peterson. Den består av ett rektangulärt långhus, ett smalare och rakt avslutat kor, sakristia i norr, torn i söder samt ett vapenhus i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Strävpelare och spetsbågiga fönsteröppningar ger exteriören en omisskännlig, nygotisk prägel. Långhusets branta sadeltak är täckt med skiffer, medan den höga tornspiran är kopparklädd. Ingångar i väster genom vapenhuset och i sydost via tornets bottenvåning. Även kyrkorummet har behållit sin historiserande stil tämligen intakt. Den öppna takstolens dekorativa snickerier, korets spetsbågiga fönsteröppningar och orgelfasaden är påtagliga, nygotiska inslag. Den nuvarande bänkinredningen tillkom vid restaurering åren 1924-25.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Det finns flera indikationer på att Edsleskogs medeltidskyrka haft en särskild status. Under 1300-talet var Edsleskog prebende till domprosten i Skara. Sentida källor omtalar även att vallfart och helgonkult knutits till kyrkan.