Stäng fönster Göteborg kn, SANNEGÅRDEN 734:4 M.FL. ERIKSBERGS BOCKKRAN

Historik
Eriksbergskranen är en av Sveriges största bockkranar och är belägen i stadsdelen Eriksberg, som är ett område längs Norra Älvstranden i Göteborg. Kranen är 80 meter hög och 1 750 ton tung. Den byggdes i Köln, Tyskland och installerades i Göteborg år 1969. Eriksbergskranen är en produkt av den stora varvsindustri som var omfattande i Göteborg från 1910-talet, då Eriksbergs Mekaniska Werkstads AB på allvar började producera större båtar för både den nationella och internationella marknaden, fram till år 1979 då varvet lades ned.
År 1993 gjordes bockkranen om till utsiktsattraktion, och på sommarhalvåret anordnas även s.k. bungyjump från kranen. Med sina 84 meter över havet är det idag Sveriges högsta plats att hoppa bungyjump, från.