Stäng fönster Gotland kn, VISBY KAPLANEN 8 KV KAPLANEN 8

Historik
KVARTERET KAPLANEN - Det triangelformade kvarteret Kaplanen ligger alldeles sydväst om domkyrkan S:ta Maria. Det begränsas i sydost av Södra Kyrkogatan, i sydväst av S:t Drottensgatan och i norr av Skolgatan. Idag består kvarteret av fem fastigheter. Innan kvarteret på 1930-talet kom att kallas Kaplanen ingick det i S:t Hansrotens fjärde kvarter med tomterna nummer 4-6. Innan 1700-talets mitt benämndes kvarterets tomter nummer 60, 110 och 140.
Kvarteret är beläget i den nordöstra delen av den medeltida stadskärnan. På medeltiden var kvarteret uppdelat på flera mindre. En eller flera gränder korsade det nuvarande kvarteret. Dessa gränder fanns emellertid inte kvar år 1646, enligt den karta som då upprättades. Kvarterets form är i stort sett oförändrad sedan mitten av 1600-talet. Under medeltiden var kvarteret tätt bebyggt med stenhus. Av dessa finns flertalet kvar, såväl ovan mark som under. På kvarterets samtliga fastigheter har man hittat rester från medeltiden i form av grundmurar, byggnader och brunnar. Det är ett av de kvarter i Visby med mest medeltida bebyggelse bevarad fram till idag. Den varierande fastighetsindelningen har kunnat följas sedan 1600-talets mitt då större delen av kvarteret utgjorde en enda tomt. I söder, längs nuvarande S:t Drottensgatan, fanns ytterligare två mindre tomter, vilka idag i stort sett utgör Kaplanen 7. Därefter har tomtindelningen ytterligare skiftat, dock inte i någon större utsträckning.
Idag är kvarteret fortfarande relativt tätbebyggt. Det präglas främst av det stora antalet medeltida byggnader. De flesta byggnaderna fungerar idag som bostadshus, men i kvarteret finns också flera gallerier.
KAPLANEN 8 - Kaplanen 8 är belägen i kvarterets nord-östra hörn. Södra Kyrkogatan löper längs fastighetens östra sida, Västra Kyrkogatan och Skolgatan avgränsar fastigheten i norr. Tomtstrukturen och bebyggelsemönstret har till viss del förändrats genom tiderna.
Kartan från 1697 visar att tomten då ingick, tillsammans med Kaplanen 1, 6, del av 7 samt 9, i en större tomt med nummer 60. Denna var då bebyggd med ett stenhus, stall, lada och gårdsrum. Sannolikt är att det omnämnda stenhuset idag utgörs av Kaplanen 6:s huvudbyggnad och att de medeltida byggnaderna på Kaplanen 8 redan då var ruiner och därför inte nämndes i förteckningen. I slutet av 1700-talet kom fastigheten att benämnas S:t Hansroten IV:6. Senare skedde en avstyckning av nuvarande Kaplanen 1, 6 och 7. På 1930-talet fick kvarteret namnet Kaplanen och fastigheten fick nummer 2. Slutligen skedde ytterligare en avstyckning på 1970-talet och nuvarande Kaplanen 8 och 9 bildades.
Idag består fastighetens bebyggelse av fem hus, varav tre har medeltida ursprung. Fyra sammanbyggda huskroppar från medeltiden ligger i fastighetens nordöstra del, längs Västra Kyrkogatan i norr och mot Ada Blocks hus på Kaplanen 6 i söder. Flera om- och tillbyggnader har förändrat huslängans utseende genom åren. De mest omfattande av dessa ägde rum 1938 och 1981. Vid den senare ombyggnaden inreddes här sju hyreslägenheter. Förutom byggnaderna med medeltida ursprung finns på fastigheten ytterligare två byggnader, vilka utgör tvättstuga och förråd, båda uppförda på 1950-talet.