Stäng fönster Vadstena kn, STRÅ 4:1 STRÅ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - STRÅ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Broby införlivad omkring 1700.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger ca 4 km söder om Vadstena väl synlig på en höjd ute på slätten. Få byggnader omger kyrkan, endast f.d prästgården samt ett f.d. ålderdomshem. Vid Broby finns en övergiven kyrkplats efter det att Broby socken införlivades i Strå ca 1700.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr samt torn i väster, något förskjutet mot söder. Den ursprungliga romanska kalkstenkyrkans utseende framgår av en Brennerteckning från ca 1670. Den bestod av långhus, kor med absid och ett västtorn, troligen uppförda vid slutet av 1100-talet. På teckningen syns även en stor, sannolikt senmedeltida, utbyggnad på sydsidan som sträcker sig från tornets västfasad till mitten av långhuset. Det synes ha fungerat som vapenhus, möjligen också som kapell av storleken att döma. Av medeltidskyrkan återstår idag tornets nedre del, sannolikt ingår också långhusets romanska sydvägg i den nuvarande. Kyrkan har sedan utvidgats åt norr och öster i olika omgångar. På 1640-talet utvidgades kyrkan åt norr, sannolikt tillkom nuvarande sakristia vid det tillfället. År 1703 revs det gamla koret och kyrkan förlängdes österut.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vitputsade fasader genombrutna av spetsvälvda fönsteröppningar. Långhuset täcks av ett brant sadeltak, valmat i öster. Dess skiffertäckning omlades senast 1991.Västtornet kröntes enligt Brenners teckning av en pyramidformad stenhuv. Dess nuvarande överbyggnad med huv och lanternin härrör från 1771. Ingång i väster via tornets bottenvåning. Kyrkorummet täcks av ett kassetterat plant träbjälktak. Interiören restaurerades 1908-09 av arkitekt S. Torgersruud och 1948 under ledning av Erik Lundberg. Vid det senare tillfället omputsades innerväggarna och i stort sett samtlig inredning sågs över. Bänkinredning och läktare, som härrörde från 1800-talets andra hälft, byggdes om och ommålades. Äldre färgskikt framtogs på altaruppsatsen och predikstol, bägge i provinsiell barock. Predikstolen härrör från 1677 och altaruppsatsen från 1743.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Den medeltida dopfunten försågs vid restaureringen 1948 med en nyhuggen sockel efter Erik Lundbergs ritningar.