Stäng fönster Sala kn, FOLKSKOLAN 2 SALA TINGSRÄTT

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset, som idag (1997) rymmer Sala tingsrätt, uppfördes ursprungligen för Övertjurbo, Våla, Simtuna och Torstuna tingslag 1958-1960. Arkitekt var Sven Jonsson som då också verkade som stadsarkitekt i Sala.

I början av 1970-talet trädde den nya underrättsreformen i kraft då häradsrätter och rådhusrätter ersattes av tingsrätter. Tingshusbyggnadsskyldigheten upphörde vid samma tidpunkt. 1971 bilades dels Sala tingsrätt med tingsställe i Sala, dels Västmanlands mellersta tingsrätt med tingsplats i Fagersta och Norberg (SFS 1970:295.). I samband med reformerna överfördes Fjärdhundra kommun (Simtuna och Torstuna härader) från Västmanlands östra domsaga till Uppsala södra domsaga. Vidare flyttades Västerfärnebo kommun över från Västmanlands mellersta domsaga till Sala domsaga. De båda tingsrätterna slogs samman 1974 under benämningen Sala tingsrätt (SFS 1970:195).

Förutom i Sala har tingsrätten också tingsställe i Fagersta.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.