Stäng fönster Kramfors kn, GUDMUNDRÅ PRÄSTBORD 1:7 GUDMUNDRÅ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GUDMUNDRÅ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omtalad 1314 (DS 1946).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i nedre Ådalen, på den västra sidan om Ångermanälvens mynningsområde. I en mjuk sluttning ner mot Kyrkviken ca en km norr om den nya kyrkan väster om vägen mot Kramfors ligger ruinen av en medeltida kyrka. På en höjd ovanför ruinen ligger hembygdsgården. Den befintliga kyrkan ligger för sig på en höjd ovanför Kyrkviken strax utanför Kramfors.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltida stenkyrka med smalare rakslutet kor, som under senmedeltiden ombyggts till salkyrka, varvid den västra delen av kyrkan revs (Berthelson 1953 s 211). Kyrkan hade tre valv. Enligt en planritning från 1700-talet hade kyrkan träsakristia. Ruinen utgrävdes 1938, då bl.a. en gotländsk 1200-talsfunt hittades liksom två mynt från 1200-talets förra hälft, det ena gotländskt, och tre pilgrimsmärken från Vadstena från 1400-talets mitt. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes på annan plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Stenkyrka från 1801, uppförd av Simon Geting efter egna ritningar. Rektangulär kyrkobyggnad med sakristia i en smalare utbyggnad öster om koret samt torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Det kraftiga tornet, som har kopplade ljudöppningar, har konsolfriser under takhuven och den öppna lanterninen, som är av trä. Kyrkans hörn är rusticerade. Huvudingången ligger i väster och ingångar finns även på långsidorna, den norra igensatt 1911-12. Kyrkorummet täcks av ett stort tunnvalv. Bänkinredningen är sluten och indelad i fyra kvarter och läktarbarriären är ornerad. Åren 1911-12 renoverades kyrkan av arkitekt Fredrik Falkenberg, då bl.a. runda fönster i frontespiser tillbyggdes ovan taklinjen i kyrkans västra del och valv och fönstersmygar försågs med dekormålning och stuckornament. Vid arkitekt Erik Fants restaurering 1950-51 borttogs tillsatser från den tidigare restaureringen och inredningen ommålades i ljusa färger. Åren 1983-84 fick inredningen en ny färgsättning och en underbyggnad gjordes under läktaren efter förslag av arkitekt Tor Dal, Härnösand. Altaruppställningen och predikstolen tillverkades av Jonas Edler 1823-25, medan altartavlan målades av Charlotta Rönnquist 1912. Orgelfasaden är från 1849.

Av medeltida föremål finns en praktfull gotländsk kalkstensfunt från 1200-talet, bestående av en cuppa med vriden godronnering, buren av en knippepelare bestående av fyra knektar, samt en Kristusbild från ett triumfkrucifix från 1300-talet (den senare dateringen efter Carina Jacobsson). På Länsmuseet Murberget finns fragment av ett limogeskrucifix och av ett större krucifix (Telhammer).