Stäng fönster Stenungsund kn, STENUNG 3:72 STENUNGSUNDS KAPELL

FÖRSAMLING 1995: NORUM
BEFOLKNINGSTAL - Se Norum

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapell inom Norums medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Stenungsunds kapell är beläget centralt i samhället på Kyrkberget. Kapellet uppfördes på privat initiativ av församlingsbor från Stenungsön och Stora Askerön, och ägdes av Stenungsunds kapellbyggnadsförening t.o.m. 1993, då det överlämnades som gåva till Norums församling. Kyrkan har ett högt och fritt läge med vid utblick över det gamla Stenungsund och Stenungsön i väster.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Det uppfördes 1924-25 efter ritningar av Sven Wedenmark.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kapellet är av trä och har numera uppvisar klassicistiska drag i såväl exteriör som interiör. Väggarna är av trä med strävpelare utmed långsidorna. Långhuset är enskeppigt och koret smalare och rakt rakavlutat. Sakristian är inrymd på båda sidor om koret. På taket i motsatta gaveln med huvudingången står ett lågt torn. I interiören tillkommer en goticerande accent främst genom det treklöverformade taket över långhuset. Koret täcks av ett tvärgående tunnvalv. Kyrkans inredning är i princip samtida med byggnadsåret. Altartavlan är ett verk av Viking Lanje. Det ursprungliga intrycket av medeltid har gått förlorat under senare förändringar, främst 1949-50.