Stäng fönster Vaggeryd kn, MÖRKHULT 1:11 STÅHLA-STUGAN

Historik
Gårdsanläggningen omfattar ett bostadshus och en loftbod. Bostadshuset, en timrad, lockpanelad och rödfärgad tvåvånings dubbelkammarstuga under tegeltak, är av okänd ålder, men den nuvarande utformningen är sannolikt samtida med en 1829 daterad spishäll av gjutjärn. Av laga skifteshandlingar framgår att huset legat på samma plats sedan 1829 och att någon utflyttning alltså inte ägt rum. Huset har bevarat en ålderdomlig karaktär med gammaldags brokvist och klassicerande ytterdörr samt blyspröjsade fönster. Eldstadskomplexet är på ålderdomligt sätt placerat vid storstugans bakre yttervägg. Under huset finns en liten källare. Loftboden är timrad, lockpanelad och rödfärgad samt har tegeltak ovanpå ett äldre torvtak. Den är troligen äldre än bostadshuset.