Stäng fönster Gotland kn, VISBY FLINTAN 3 KV FLINTAN 3

Historik
KVARTERET FLINTAN - Kvarteret är ett i det närmaste kvadratiskt format område beläget i den södra delen av Visby innerstad. Kvarteret gränsar till Apgränd i nordost, Bredgatan i öster, Rengränd i söder och Björngränd i nordväst. Före den rådande fastighetsindelningen tillhörde kvarteret Klinterotens första kvarter med tomtnummer 38-39 och 44-46.
Området utgjorde länge obebyggd mark. I mitten av 1700-talet lades marken ut i tomter, med planlagda gator och reglerad bebyggelse. Sedan dess har kvarterets form och gränsdragning mellan tomterna i stort sett bevarats. Fastigheterna har genom åren främst innehafts av arbetare, hantverkare och sjömän.
Kvarteret är indelat i sex fastigheter. Under 1700- och 1800-talet hade fastigheterna främst en småskalig bebyggelse. På fastigheten Flintan 3 finns ett välbevarat skiftesverkshus från 1732. De två byggnaderna på fastigheten Flintan 2 är till största delen uppförda i skiftesverksteknik under 1800-talets mitt och andra hälft. Troligen bevarar byggnaderna ursprungliga delar från 1700-talet. Flera av fastigheternas huvudbyggnader har byggts om och till under 1800-talets senare hälft och 1900-talets början. I samband med detta har de ofta fått en betydligt större volym. De uthusbyggnader som fanns under 1700- och 1800-talen har på så gott som samtliga fastigheter rivits och ersatts med ny gårdsbebyggelse under 1900-talet.
FLINTAN 3 - Fastigheten Flintan 3 är belägen i den mellersta delen av kvarteret och gränsar till Bredgatan i öster. Kvarteret planlades under 1700-talets mitt, men marken för den nuvarande fastigheten var troligen bebyggd redan på 1730-talet. Sannolikt har fastigheten bevarat sin utbredning sedan planläggningen. Enligt 1785 års husklassifikation var tomten, som tidigare benämndes Klinteroten I:45, bebyggd med ett trähus med brädtak samt ett stall, uppfört i sten och försett med tegeltak. På kartan från 1883 finns den nuvarande huvudbyggnaden, ett skiftesverkshus under tegeltak från 1732, markerad med gaveln ut mot Bredgatan och långsidan längs den nordöstra tomtgränsen. I fastighetens sydvästra hörn finns en uthusbyggnad. Detta uthus blev sannolikt tillbyggt mot norr omkring 1900 och kvarstår idag som en vinkelbyggnad. Fastigheten avskärmas genom murar och höga plank. Det brunlaserade planket mot Bredgatan bryts upp av en inkörsport. Innergården är belagd med gatsten, gräsmatta och har gångar av cementplattor. Växtligheten utgörs av mindre buskar och en järnek.