Stäng fönster Töreboda kn, FREDSBERGS PRÄSTBOL 3:1 FREDSBERGS KYRKA

Beskrivning
FREDSBERG KYRKA - Fredsbergs kyrka ligger i norra delen av en högt belägen, rektangulär kyrkogård. I kyrkogårdens nordvästra hörn ligger ett sockenmagasin från 1700-talet. Kyrkogården inramas av stödmurar, häckar och en trädrad. Huvudingången till den äldre kyrkogården vetter mot öster och utgörs av en äldre, dubbel smidesgrind mellan kraftiga stenstolpar med lockhällar, stenkoner och stenklot. Härifrån leder en grusgång mot kyrkan och fortsätter runt denna. En dubbel smidesgrind i norr, troligen tillkommen 1905 och placerad mellan stenstolpar, leder till kyrkans ekonomibyggnad i nordväst. Via en kyrkogårdstrappa med dubbla handledare innanför grinden leder en grusgång till kyrkans västportal.
Grusgångar finns bland annat utmed murarna och framför syportalen. Kyrkogården indelas i tydliga kvarter genom häckar. Utmed kyrkans nordfasad ligger gravhällar från 1600-1700-talet, varav några porträttgravhällar. Söder om kyrkan återfinns flera äldre vårdar, främst sent 1800-tal, med resta stenar och en del stenramar, järnstaket, obelisker mm. Ett stort, något lägre beläget gravområde i väster innehåller 1900-talsgravar, symmetriskt indelade genom grusgångar. En stentrappa med dubbla handledare leder härifrån upp mot kyrkans nordöstra del. De fåtaliga gravvårdarna närmast norr om kyrkan indelas i kvarter genom buxbomshäckar. Mellan kyrkogården och Törebodavägen i öster ligger, sydöst om kyrkan, en nyare minneslund. Denna inramas av ett trästaket.
En nyare kyrkogårdsdel i sydsluttningen, troligen tillkommen 1959 och utökad 2005, ligger på två terrasser. Man når denna del genom en nyare, dubbel smidesgrind från en parkeringsplats i öster (sydöst om kyrkan). Den indelas i kvarter genom grusgångar och buxbomshäckar. En grusgång med trappor (försedda med handledare) i tre avsatser leder härifrån till den äldre kyrkogårdens östra del.
SOCKENMAGASIN - Sockenmagasinet är uppfört som kyrkhärbärge, men har senare använts som bårhus och redskapsbod. Byggnaden är gulputsad, men i gavelröstena är fasaden klädd med grön locklistpanel. En port i öster och en i söder är segmentbågad och klädd med grön locklistpanel. De kvadratiska gluggarna har gröna träluckor. Nuvarande tak med profilerade taksparrar och enkupigt lertegel tillkom 1890.