Stäng fönster Lysekil kn, LÖNNDAL 1:292 GRUNDSUNDS KYRKA

Beskrivning
GRUNDSUNDS KYRKA ligger i nordöstra delen av sin kyrkogård. Kyrkogården är omgiven av bebyggelse på norra och södra sidan, och även på västsidan ligger några hus men bakom dessa vidtar den bergiga terrängen på västsidan av ön. Öster om kyrkogården ligger kanalen som skiljer Ösö från Skaftölandet.
Kyrkogården är i väster, söder och öster omgiven av en låg häck, medan den längs norrsidan har kättingar hängande mellan granitstolpar. Huvudingång i norr mellan granitstolpar, med dubbel svartmålad smidesgrind, samt mindre grindar i öster och söder. Grusad asfaltgång runt kyrkobyggnaden och från ingångar, i övrigt gräsytor. Längs norrsidan växer tuktade lövträd, i övrigt endast enstaka träd.
Flera av gravarna har höga eller halvhöga gravvårdar, många också med ramar, flertalet grusfyllda, några med täckhäll eller stenplattor. Huvuddelen av dessa är från förra hälften av från 1900-talet, en gravvård finns från 1834.
Utanför kyrkans nordöstra vinkel finns en hög kvadratisk minnessten rest 1981 över drunknade fiskare, den tidigaste 1804, den senaste 1983. Intill ligger ett större järnankare.