Stäng fönster Högsby kn, BÖTTERUM 2:9 M.FL. BÖTTERUMS TINGHUS M.FL. BYGGNADER

Beskrivning
Byggnadsminnet är beläget i Långemåla socken, Högsby kommun och innefattar sju olika byggnader med tillhörande tingshuspark och trädgård. Byggnaderna och det skyddsområde som förklarats till byggnadsminne ligger i ett synnerligen märkligt bebyggelseområde med en lång och komplex bebyggelsehistoria, innehållande tingsplats, gästgiveri och jordbruksverksamhet. Gästgiveriet är sedan tidigare (30 september, 1964) byggnadsminnesförklarat.
I tingshusparken finns en lövskog med en mängd anlagda ytor i form av kaffegrottor, bersåer och gångar som tyder på en romantisk strävan. Trädgården är belägen mellan parken och tingshuset och tillsammans med parken ramar den in området.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar län, Byggnadsminnesförklaring av Bötterums tingshus m.fl. byggnader, Långemåla socken, Högsby kommun. 2010-12-21