Stäng fönster Borås kn, DANNIKE 1:56 DANNIKE KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är placerad i det nordöstra hörnet av kyrkogården. Kyrkogården är näst intill kvadratisk till formen och kringgärdas av en stenmur, förutom i väster där kyrkogården avgränsas av en häck. I den östra kyrkogårdsmuren finns nära kyrkans kor en öppning med smidesgrindar och grindstolpar i huggen sten, liksom i murens södra del. Nya kyrkogårdsgrindar utfördes 1927 efter förslag av J Johanssons kassaskåpsfabrik, Dalsjöfors. Den östra och den äldre delen av den norra kyrkogårdsmuren kantas på insidan av en trädrad.

Kyrkogården är utvidgad i två omgångar, först söderut 1947 efter förslag av trädgårdskonsulent A T Selander, Borås, samt flyttning av den södra kyrkogårds-muren till den utvidgade delens nya södra gräns, sedan västerut 1984.

Genom kyrkogårdens mitt löper i nord-sydlig riktning en stenmur, kantad av rönnar, med öppning i höjd med kyrkans entréparti i väster. Från muren fram till kyrkans huvudingång leder en gruskantad plattgång. Från kyrktrappan löper krattade grusgångar runt kyrkan samt ut över begravningsplatsen. Vissa kyrko-gårdsgångar är stenbelagda. Vissa av gravvårdarna har naturstensram med grusfyllning. På kyrkogården finns förutom träd också häckplanteringar, som löper längs vissa rader av gravvårdar samt i den nyare delen formklippta buskar och planteringar med vintergröna växter.

I den södra kyrkogårdsmuren finns en mindre grönmålad ekonomibyggnad i trä med pulpettak som används som redskapsbod. Intill denna finns en öppning i muren med en enkel smidesgrind som leder till angränsande tomt i söder.

I det nordvästra hörnet av kyrkogården står en klockstapel med öppen konstruktion, dock utan klocka. Klockstapeln är målad i brun kulör och vilar på stengrund och delvis också på kyrkogårdsmuren. Det åttkantiga taket är en spåntäckt huv som kröns av kors på kula i koppar.