Stäng fönster Båstad kn, ÖSTRA KARUP 5:14 ÖSTRA KARUPS KYRKA

Beskrivning
De äldsta delarna av kyrkogården är antagligen samtida med kyrkan men hur den kyrkogården såg ut är inte känt. Den äldsta kartan med kyrkogården är från 1764 där kyrkan ligger mitt i den vagt rombiska kyrkogården. Vid 1820-talets mitt omtalas att kyrkogården har tre ingångar. 1851 omtalas en utvidgning åt öster och under 1910-talet talas om utvidgning söderut på den tidigare skolhusträdgården. Under 1990-talet antas ett förslag av arkitekt Gert Björkman med nya urnkvarter längs kyrkogårdens östra sida med en häckavgränsning mot E6:an. Minneslund, urn- och kistgravskvarter invigs 1994 och 95 i en ny del söder om den gamla kyrkogården.

Gamla kyrkogården
Kyrkogården fram till 1990-talets utvidgningar omges av en kallmurad stenmur. I väster och norr är muren en stödmur eftersom kyrkogården ligger högre än omgivande mark. Tidigare har funnits en trädkrans av hästkastanj. Dessa har 2015 sågats ner på grund av sjukdom på träden, och idag minner stubbar om träden. Tre ingångar med smidesgrindar mellan granitstolpar finns i norr, väster och söder. Från vägen i väster går en granittrappa med 14 steg upp till kyrkans huvudingång. Gångarna är av grus medan hela kyrkogården i övrigt är grässådd och de allra flesta gravstenarna placerade direkt i gräs utan någon avgränsning. Enstaka gravar har stenomgärdning, buxbom eller järnstaket. De flesta gravplatser har ingen eller sparsam vegetation. Några större vintergröna växter finns vid sidan om gravstenar. Kyrkogården är öppen utan större träd. Det finns stenar från 1828 fram till idag, varav de flesta är av granit. De är utformade som till exempel klassiserande obelisker, avbrutna kolonner eller som under andra hälften av 1900-talet, raka låga enkla gravstenar. Två unika gravvårdar finns i Östra Karup. Kyrkoherde Ewald, död 1930, har en gravsten som är utformad som en så kallad eskilstunakista. Detta är en historicerande gravvård som anspelar på äldre gravvårdar. Dessutom finns en stenkista med välvt lock från 1862. Få motsvarigheter till dessa finns i landet. Den vanligaste titeln är lantbrukare, den ovanligaste är funderare.

Södra utvidgningen
Södra delen omgärdas av häckar. Huvudgångarna är belagda med singel medan övrig mark är grässådd och delad av rygghäckar av avenbok. Den mesta marken är ännu inte använd. Här finns minneslund, en cirkelrund gräsmatta med sten och ljusbärare och askgravplats som är en stenmur med namnbrickor i metall.

Längs stenmuren mot äldre kyrkogården står ett flertal järnkors. Söder om kyrkogården ligger parkering med församlingshem och garage/förråd.

Östra utvidgningen
Östra utvidgningens urnkvarter är en grässådd remsa som avgränsas med låga bågformade rygghäckar och en hög tujahäck mot motorvägen. Få gravar är ännu utlagda här.

Byggnader på kyrkogården
På kyrkogårdens södra sida finns ett bårhus från 1959 ritat av Burt Stenberg. Byggnaden är vitputsad med ett sadeltak täckt med spån. Söder om kyrkogården finns ett församlingshem från 1975 med fasad av mexitegel och sadeltak belagt med betongpannor.

Se även beskrivning av Östra Karups kyrkomiljö under Miljöer.

Östra Karup kyrka, informationsfolder