Stäng fönster Kramfors kn, SUNNANÅKER 1:21 YTTERLÄNNÄS KYRKA

Kyrkotomten
Ursprungligen nästan med kvadratisk karaktär med kyrkan i nordväst på en svag höjdpunkt, stödmur i natursten i sydöst. Omgärdas av kallmurad naturstensmur med gräsbevuxet krön, som avslutas i norr där kyrkogården utvidgats i slutningen ned mot Lesjön. Gräsyta närmast kyrkan i norr.

In till kyrkotomten via stigport i rusticerad granit från 1928(?), krönt med kors på klot i koppar, avtäckning också i falsad kopparplåt. En murad och slätputsad stigport i söder, vit målning på puts, med smidesgrindar och fast dekorkrön i smide. Gravkvarter i söder och öster. Främst gräsbevuxna, genomkorsade av grusgångar i nord-sydlig riktning, men även enstaka grusade gravar, några dessutom med avgränsande gjutjärnsstaket från 1800-talet. Kyrkogården även utvidgad mot öster. Entré sker genom granittrappa med flankerande klot. Putsat, goticerat, gravkapell i detta område i öster, ca 1880.