Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Höganäs kn, JONSTORP 40:1 JONSTORPS KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Kyrkan omges av en relativt stor kyrkogård och den medeltida kyrkogården kan därför ha varit mindre. Kyrkogården omges av en hög tegelavtäckt gråstensmur i norr, söder och öster. Muren har brett utstrukna och kalkvittade fogar. Innanför muren finns delvis en trädkrans som tillkommit under olika perioder av lind, lönn, kastanj och ek. Norra sidan av kyrkogården kantas av en oxelhäck och en låg stenmur i bruk. Ingångar finns i väster, nordväst och i sydväst med järngrindar satta i höga putsade och vitmålade grindpelare.

Gravplatserna är buxbomskantade och grusade och gångarna grusade. Stora delar av kyrkogården har dock grässåtts. En hel del järnräcken och stenkantade gravplatser finns på kyrkogården och stora monument finns särskilt kring kyrkans västra delar och utmed huvudgångarna fram till kyrkan. På kyrkogården finns många gravvårdar över personer verksamma inom sjöfart och fiske. Huvuddelen av gravvårdarna har tillkommit från 1850 till 1900-talets början. I kyrkogårdens sydöstra hörn finns en minneslund anlagd 1990 vilken är kompletterad senare med en minnessten.

En ny kyrkogård anlades vid sekelskiftet 1900 väster om den äldsta kyrkogården. Denna omgärdas av klippta häckar av avenbok och hagtorn samt en låg mur med grindparti på samma sätt som i gamla kyrkogårdens västra begränsning. Kyrkogården omges av en trädkrans av lind och längs mittaxeln finns en allé av pelarek. Gravplatserna är grusade och omgärdade av buxbom som på gamla kyrkogårdsdelen samt ordnade inom nästan kvadratiska kvarter med familjegravar i en yttre krans. Gravvårdarnas ålder är blandad från tidigt 1900-tal och framåt.

Byggnader på kyrkogården
I nordvästra hörnet av gamla kyrkogården finns ett gravkapell/bårhus. Kapellet är putsat och vitmålat med trappstegsgavlar mot söder och norr och avtäckt av ett sadeltak av tegel. Ett sågskift finns upptill på sidomurarna och vid kapellets västra sida finns några äldre gravhällar uppställda. Enligt kyrkans handlingar byggdes kapellet 1866 som materialbod. En byggnadsarkeologisk undersökning visar dock att stora delar av byggnaden är medeltida. Delar av gravkapellet kan ha utgjort stiglucka, dvs. en portbyggnad till kyrkogården, som byggts på under 1800-talet mot norr. Det medeltida murverket påminner om tornets och byggnaden tros därför vara uppförd i samband med tornbygget.

Se även beskrivning av Jonstorps kyrkomiljö under Miljöer

Källor
Vård- och underhållsplan för Jonstorps kyrka, Caroline Ranby Wikerstål Arkitekter 2008.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008.
Kyrkor och herravälde, från kristnade till sockenbildning i Skåne, Mats Anglert 1995.
Kullahalvön mellan istid och kommunreformer, Höganäs historia del 2, Red. Henrik Ranby, 2013.
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2008.