Stäng fönster Gotland kn, VÄSTERHEJDE KYRKOGÅRDEN 1:1 VÄSTERHEJDE KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är i det närmaste rombisk till sin form. Den byggdes ut 1925 mot öster, och senare även mot söder med en minneslund i det sydöstra hörnet.
Marken är gräsbevuxen. Kyrkogården omges av en stenmur, i sydvästra vinkeln är den försedd med täckhällar.

Kyrkogården har fyra ingångar med huvudentré i dess sydvästra hörn, med två grindar av järn mellan stenstolpar. De tre övriga ingångarna i söder, öster och väster är också försedda med järngrindar.

Från huvudentrén i sydväst leder en grusgång fram till kyrkan och vidare längs dess södra fasad in på den östra delen av kyrkogården. Kyrkogården lyses upp av ett antal lyktstolpar, varav en är försedd med en spotlight riktad mot kyrkobyggnaden som fasadbelysning.

På gamla kyrkogården finns lindar, kastanjer och cypresser planterade, på den nya lönn, ek, aspar och cypresser. Gamla kyrkogården har fem träd, vilka möjligen markerar dess utsträckning – en kastanj i väster, en lind i söder och fyra lindar öster om kyrkan. Sex träd bildar allé vid sydvästra kyrkogårdsingången. I anslutning till minneslunden finns planteringar med häckar (cypresser), och i lundens hörn finns en brunn. Kyrkogårdens entré är omgiven av planteringar med buskar och rosenrabatter.

På kyrkogården finns 300 st. synliga gravar (1996). Gräsgravar är klart dominerande. Störst variation på gravvårdar finns på den äldre delen av kyrkogården. Norr om kyrkan finns endast ett någon enstaka grav.

Övriga byggnader på kyrkogården
Inga övriga byggnader finns på kyrkogården.