Stäng fönster Lidköping kn, LIDÅKER 3:6 HELIGA KORSETS GRAVKAPELL

Beskrivning
HELIGA KORSETS KAPELL - Heliga Korsets kapell är öst - västligt beläget i på en mycket vidsträckt kyrkogård. Kapellet är i väster hopbyggt med ett krematorium.
Kyrkogården inramas mot Vävaregatan i nordöst av en betongmur med fyllning av småsten samt bitvis av låga barrväxter. En putsad mur i brösthöjd avskiljer kyrkogården från Hamngatan i nordväst. Kyrkogårdens huvudingång är idag placerad i den nordöstra muren. Ingången, som vetter mot en stor parkeringsplats utmed Vävaregatan, består av en tredelad gallergrind av järn. Grinden är placerad mellan två kraftiga stolpar av betong med fyllning av småsten. Från grinden leder en gång väster om kapellet mot den centralt placerade klockstapeln.
Utmed Hamngatan finns två äldre entréer. Den nordligaste ingången består av en hög, dubbel mittgrind samt vid vardera sida en lägre, enkelgrind. Samtliga grindar har smidda spjälor, dubbelgrinden även ett stort kryss. Grindarna är placerade mellan mycket kraftiga, fyrsidiga stolpar av slipade kalkstensskivor med trappstegsformade lockhällar. De höga mittstolparna kröns av grekiska kors av sten och mässing och de lägre sidostolparna av brinnande facklor av sten. En bred gång, på båda sidor kantad av höga granar, leder från grinden till kapellets västport. Den sydligare ingången betår av en dubbel grind av liknande, något enklare utförande. Den är placerad mellan två konformade stolpar av grått tegel. En gång, kantad av björkar, leder österut från grinden.
En klockstapel utgör kyrkogårdens nav. Här strålar gångar i olika riktningar samman. Kyrkogårdens sydöstra del är den äldsta och innehåller gravar med varierande utformning, många med grus och stenramar. Lövträd och häckar ingår. De nyare delarna i norr indelas genom häckar i enhetliga kvarter. Här finns enstaka planterade björkar. I söder, där tydlig avgränsning saknas dominerar karaktären av naturkyrkogård. Ett viktigt inslag här är en rinnande bäck med en bro. En nyanlagd urnlund ligger på en terrass och invid en damm. Vanja Håkansson har skapat skulpturer till lunden.
I kyrkogårdens nordvästra del, parallellt med Vävaregetan och i en vinkel mot sydväst, ligger en lång personalbyggnad. Väster om personalbyggnaden och utmed denna, går en bred gata från Vävaregatan, som mynnar ut öster om krematoriet. Gatan är belagd med små gatstenar.
PERSONALBYGGNAD - Den vinkelbyggda personalbyggnaden från 1982 är byggd av vit liggande träpanel med grå fönstersnickerier. Längan utmed vägen täcks av plantak och den nordöst - sydvästliga längan av sadeltak, båda med så kallat plegel. Parallellt med byggnaden är ett uthus/garage i väster.