Stäng fönster Gotland kn, HABLINGBO KYRKOGÅRDEN 1:1 HABLINGBO KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården består av en ny och en äldre del. Den äldre delen har successivt utvidgats åt söder, och 1950 skedde en betydande utvidgning åt öster och söder.

Hela området är inhägnat med murar av kalk- och sandsten. Delar av muren runt den gamla kyrkogården restaurerades 1996. I sydvästra hörnet av denna mur finns ett bomärke (Bosarve) inhugget, vilket visar att varje gård ansvarade för ”sin” bit av murens underhåll.

Den gamla kyrkogårdens huvudingången, som liksom övriga ingångar är försedd med järngrindar mellan murade grindstolpar, är belägen i det nordvästra hörnet. I väster leder en grind in från prästgården, i norr från landsvägen. Den nya kyrkogården har likartat utformade ingångar i söder och norr.

Båda kyrkogårdsdelarna inramas av lövträd, och marken är gräsbevuxen. På den nya kyrkogården finns häckplanteringar.

Gångvägarna är grustäckta, och från huvudingången leder en grusgång leder fram till kyrkans portaler i väster och söder och vidare ut på den nya kyrkogården.

På den gamla kyrkogården är de flesta gravarna belägna söder och väster om kyrkobyggnaden.

På den nya kyrkogården uppfördes 1996 ett skyddstak för 22 bevarade gravhällar, några medeltida i kalksten, samt resten i sandsten från tiden 1620-1784. 1988 påträffades en bildsten på den gamla kyrkogården i samband med en gravöppning, den är numera uppställd i kyrkans ringkammare.

Övriga byggnader på kyrkogården
Intill huvudingången till den gamla kyrkogården står ett sockenmagasin som idag är inrett till personalrum för klockaren, toalett samt förråd.