Stäng fönster Östersund kn, LOCKNE PRÄSTBORD 1:2 LOCKNE KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården närmast kyrkan är den äldsta delen och omgärdas av ett spjälstaket i trä med murade, putsade staketstolpar i väster, söder och öster. Staketet restaurerades eller byggdes nytt på 1930-talet. 1961 restaurerades det igen. Stolparna är täckta med ett pyramidtak av kopparplåt och krönt med en kula. Kyrkogårdsentréer med grindar från 1925 finns i söder samt i väster. En stegport står mellan grinden i väster och kyrkans huvudingång. Den byggdes 1842 av Anders Bertilsson i Haga. Den har en klassisk form med en rundbåge och parställda kannelerade pilastrar med joniska kapitäl på stolparna. Stolparna och rundbågen täcks av falsad kopparplåt. Rundbågen kröns av tre förgyllda kulor. Mellan stolparna finns ett smäckert smide med en strålsol och årtalet 1842. Kyrkogården är stor och har kontinuerligt utvidgats mot norr och väster. Kyrkogården utvidgades västerut innan 1911 och har senare under 1900-talet utvidgats åt norr. Här är kvarteren uppdelade av låga buskar och den sluttar nedåt. År 1991 utvidgades den ytterligare åt nordväst och 2002 anlades en asklund nära den gamla kyrkogårdens norra hörn. 1979 lades sidogångarna på det som är nya kyrkogården igen. Nordöst om kyrkan på gamla kyrkogården ligger bårhuset med vitmålad locklistpanel. Det flacka pyramidtaket täcks av rundade skifferplattor med nock av kopparplåt. Takets kröns av ett kors. Portens dörrblad är täckta med masonitskivor vilka målats gråa.

Det står björkar på kyrkogården längs med staketet och som alléer längs gångarna. Gångarna är asfalterade. I hörnet sydost står ett äldre bårhus med spånklädda, tjärade väggar och naturstenssockel. Den har en hög tröskel och ett gammalt lås. Byggnaden har en vackert utformad taklist och taket täcks av skiffer och en vimpel med årtalet 1797. I öster bakom kyrkans sakristia finns uppställt gamla gravstenar på en stålställning. Några kors av trä från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal står även på östra sidan. I övrigt finns det inga gravvårdar här. Söder om kyrkan finns gravstenar och kors från sent 1800- och tidigt 1900-tal. Fyra gravar är bevarade med stenläggning runt, men med gräs och inte grus som varit brukligt. Det beror på att det 1985 skedde en omläggning av ett antal grusgravar till gräsgravar, även på norra sidan. Åt väster finns grusgravar bevarade. Gravarna närmast sjön är från 1900-talets början samt från 1920 och framåt.