Stäng fönster Malmö kn, OTTO 5 SANKTA MARIA KYRKA

Kyrkomiljön
Kyrkoanläggningen ligger i bostadsområdet Möllevången i Malmö. På 1500-talet var Möllevången mest åkermark, här odlades bland annat tobak och raps. Området kallades då Östervången, många möllor på platsen gav upphov till namnet Möllevången. Frans Suell, framgångsrik köpman, köpte mark och byggde 1796 Möllevångsgården som praktfull sommarbostad. Här anlade han en engelsk park som ett sekel senare blev Sveriges första Folkets park som fortfarande finns kvar. Möllevången som vi känner det idag började bebyggdes vid sekelskiftet 1800/1900 i samband med industrialiseringen. Här anlades flera industrier till exempel för skor, livsmedel, konfektyr och trikå med företagsnamn som Mazetti och Eiser. Med
industrierna kom byggandet av arbetarbostäder. Möllevångstorget blev arbetarrörelsens centrum.

Kyrkoanläggningen ligger mellan Södervärnsgatan och den större Nobelvägen. Nobelvägen var fram till slutet av 1950-talet en lummig gata med dubbla trädrader i mitten, idag är den en fyrfilig väg. Gatorna och kyrkan ligger orienterade sydväst till nordöst. I sydväst gränsar anläggningen till en gata och det höga dominerande Södervärnstornet från 1916, en rund tegelbyggnad med koniskt koppartak. Det före
detta vattentornet är ritat av dåvarande stadsarkitekten Salomon Sörensen. Nordöst om kyrkan finns en förskola i ett plan. Öster om Nobelvägen ligger södra Sofielund med gatuhus i två plan. Väster om Södervärnsgatan finns ett område med sexvåningshus från 1960-talet.

Anläggningen ligger inom Riksintresse Kulturmiljövård, Malmö och av länsstyrelsen utsedd särskilt värdefull kulturmiljö, Malmö-Limhamn och kulturmiljöstråk, Malmö- Ystad järnväg.

Kyrkotomten
Anläggningen saknar kyrkogård men har en upphöjd terrass, ett slags torg, längs sydöstfasaden mot Nobelvägen. Terrassen omges mot gatorna av en stödmur av betong uppdelad i två nivåer med en mellanliggande plantering. Räcket på terrassen är av mörk slipad sten liksom bänkarna. Marken i tre olika nivåer är belagd med gatsten. En asfalterad ramp tar upp nivåskillnaderna längs planteringen som löper längs kyrkans fasad. Grindarna är av svart smide. En trappa med tio steg leder till terrassen vid huvudingången. En skulptur av Axel Wallenberg och en damm finns på terrassen.

Byggnader på kyrkotomten
Ett fristående klocktorn från 1963, ritat av Roos/Thornberg, står på terrassen intill Nobelvägen. Klocktornet med kvadratisk planform har fasad av rött tegel. Två sidoväggar kragar ut över de andra två väggarna. Under klockorna sitter tornur på fasaden och överst ett metallkors. Porten är klädd med mässing. Stommen i tornet är brädgjuten betong som är vitmålad. En öppen gallerdurkstrappa leder upp till plattformen där klockorna hänger. Mellan klocktornet och kyrkan går en pergola av tegelpelare och ”tak” av träbrädor.

Skånska kyrkor, Skånes Hembygdsförbund, 1997
Arkitekterna som formade Malmö, T. Tykesson och B. Magnusson Staaf, 1996