Stäng fönster Göteborg kn, STIGBERGET 713:94 MASTHUGGSKYRKAN

Beskrivning
Masthuggskyrkan är en välkänd utsiktspunkt i Göteborg. Från kyrkoanläggningen har man en storslagen utsikt över staden, hamnen och havet. Kyrkan är också ett välkänt landmärke, i synnerhet för sjöfarare.

Uppfarten till Masthuggskyrkan ligger i sydost, via Storebackegatan där rester av det gamla Masthugget finns bevarade. Kyrkan är ett tydligt exempel på nationalromantik. Den är sammanbyggd med en expeditionsbyggnad och sluter runt en grusad kyrkoplan genom omgivande murar mot söder, väster och norr. Anläggningen för tankarna till en borggård med tornet i mitten.

Kyrkan har en oregelbunden form. Byggnadens mest karaktäristiska del är det monumentala fyrkantiga tornet med hög kopparklädd huv. Omgivande lägre delar har branta tegeltak.

De omgivande murarna är byggda av natursten liksom kyrkans socklar. Muröversidan är avtäckt med utskjutande gråstenshällar. Runt anläggningen löper en asfalterad körväg. En yttre mur av huggen natursten bildar en avgränsning mot omgivande berg och naturpark.

I kyrkoplanens södra mur finns en enklare muröppning, en huggen naturstenstrappa och oregelbundna naturstenshällar leder fram till det södra vapenhusets entré. I den norra muren finns två öppningar, ett stenvalv och en stiglucka i natursten med sadeltak belagt med rött munk- och nunnetegel. Från stigluckan till vapenhusets entré är marken belagd med naturstenshällar av samma typ som i söder.

Utefter den västra murens utsida står bänkar. Här finns också en bussparkering för de många turistbussar som besöker kyrkan. Berget stupar brant väster om den yttre muren. Norr om anläggningen finns parkering för de anställdas bilar och därefter tar en naturpark vid i norr, öster och i söder.