Stäng fönster Vallentuna kn, KÅRSTABY 3:1 M.FL. KÅRSTA KYRKA

Omgivningen
Kårsta kyrka ligger söder om den lilla krokiga landsvägen. Kring kyrkomiljön breder det öppna agrarlandskapet ut sig, och sydöst om kyrkan låg tidigare den vattenled, genom vilken man kunder färdas inåt landet eller ut i havet. I anslutning till kyrkomiljön och väster om kyrkan ligger två f d skolhus, varav den ena idag används som församlingshem. Norr om kyrkan, på andra sidan landsvägen, ligger sockenmagasinet och en tionedebod, enligt andra källor benämnd fängelse. Den f d prästgården ligger en bit längre bort, väster om kyrkan.

Anläggningen
Kyrkogården som utvidgades 1905, breder huvudsakligen ut sig söder om kyrkan. Den omges av en medeltida gråstensmur, som förlängdes i samband med utvidgningen. Tidigare var muren försedd med tre stigluckor, men av dessa finns inga bevarade idag. Den nuvarande kyrkogårdsentrén i norr togs upp 1831 och försågs då med de nuvarande två vitputsade grindstolparna. Järngrinden, som tidigare satt på en av stigluckorna, tillverkades 1811 och breddades under 1900-talets början. Längs stenmuren löper en trädkrans av lönn. Kyrkogården är försedd med flertalet grusgångar, varav den nordligaste dock relativt nyligen belagts med gatsten. Gravvårdarna är framförallt stående av sten och här finns även några grusgravar med stenram. Öster om kyrkan ligger minneslunden, diskret markerad med en häck samt en sten med inskription.

Klockstapeln står på en höjd ett par hundra meter väster om kyrkan och är konstruerad som en klockbock. Den tillverkades 1762 och föregicks då av en äldre stapel. Ursprungligen har klockstapeln troligen varit öppen, men numera är den klädd med rödfärgad panel. Det karnissvängda taket är täckt med falsad plåt. Storklockan tillverkades 1511, lillklockan 1764.

Söder om kyrkan uppfördes 1955 en bårkällare, efter ritningar av arkitekten E Milles. Den är placerad i liv med kyrkogårdsmuren och till sin helhet övertäckt med gräs, förutom entréfasaden mot öster, som är uppförd av gråsten och har entréportar i form av brunmålade dubbelportar i järn. Invändigt täcks rummet av ett gjutet segmentvalv, målat i vit kulör liksom väggarna.

Kyrkobyggnaden
Kårsta kyrka är uppförd av skalmurar i gråsten och har en rektangulär plan med rakt avslutat kor i öster. Tegel har bland annat använts i vissa rösten, liksom kring fönster och portaler, samt i valv.