Stäng fönster Trollhättan kn, OLIDAN 3:8 TROLLHÄTTANS KYRKA

Beskrivning
Anläggningen innehåller den nygotiska kyrkan, invigd 1862, och en troligen samtida liten likbod sydöst om kyrkan. Byggnaderna har båda röd tegelfasad och ligger i svag nordöstlig-sydvästlig riktning, men för tydlighetens skull används i det följande raka väderstreck, som om koret låg rakt i norr.
Från vägen på östra sidan är två infarter med parkeringar både i norr och söder och däremellan en bred asfalterad yta längs kyrkans östra sida och fram till entréerna, en i öster, två i norr och två i söder. En gräsmatta sträcker sig ned till vägen med ett fåtal lövträd av olika ålder och vid kanterna står sentida belysningsstolpar med glasklot på stålpelare. Oxbär och andra buskar växer längs kyrkans fasader utom åt väster. Längs hela västra sidan, cirka en meter från fasaden, är ett smidesstaket från 1910-talet, ritat av arkitekt Adrian Pettersson, med trepasskrönta solkors på spjälorna. Mäklarna är av huggen sten med spetsig topp. Från staketet stupar berget brant ned mot vattnet. Där räcket slutar fortsätter ett Gunnebostaket vidare söderut. En äldre, vitmålad lyktstolpe finns bevarad sydväst om kyrkan. Den före detta likboden står bland höga lövträd sydöst om kyrkan. Norrut är en gräsbacke med unga träd och buskar. Grå träbänkar står vid kyrkans östsida. Från södra porten fram till entrén i sydväst är en gång av röd konststen, vilken fortsätter även längs västra sidan, där sedan äldre konststensplattor möter i norr.