Stäng fönster Gotland kn, BUNGE KYRKOGÅRDEN 3:1 BUNGE KYRKA

Kyrkogården
Den äldre kyrkogården har en rektangulär plan i väst-östlig riktning, den utvidgades österut omkring 1900 varvid såväl mur som stiglucka flyttades ut. Kyrkogården domineras av gräsytor. Gravarna ligger tätast i öster det området är också upphöjt med ett respektive två trappsteg, området norr om kyrkan har ett fåtal gravar, i det nordvästra hörnet finns en liten barnkyrkogård med små enkla stenar.

Kalkstensmuren kring den gamla kyrkogården har delvis ålderdomliga drag med bl.a. skyttegluggar nischer och hästbindslen. Muren revs ned till sin nuvarande höjd 1858. Innanför muren finns trädkransen till stor del kvar, även den del som invigdes omkr. 1900 omgärdas av en trädkrans. Medeltida stigluckor finns i alla vädersträck. De västra och norra luckorna har träportar, den östra har järngrind och de södra är öppen.
Gångsystemet består av en central gång i väst-östlig riktning mellan stigluckorna, gången är belagd med kalkstensflis. Kyrkogården domineras av lönn, ask, lind och kastanjer. Norr om kyrkan finns ett stegtak och öster om kyrkan vattenbrunnen till den medeltida prästgården.

1947 utvidgades kyrkogården österut, efter ristningar av arkitekt Olle Karth, Visby. Även den nya delen av kyrkogården omges av kalkstensmurar. Den här delen av kyrkogården är uppdelad i två delar en i öster och en i väster. Den östra består av en park igenom vilken två körvägar går – den ena har lett fram till gården Ducker. Längs med norra muren finns ett gravkapell. Den västra delen är uppdelad i kvarter med gravar – i dess mitt finns en spegeldamm bakom vilken ett träkors står, en minneslund är här anlagd. Kalkstensgången som leder ned till dammen sluttar något.

Gångsystemet består av en central grusgång från stigluckan och söderut, den fortsätter vidare längs med den södra och västra muren. Från stigluckan finns en asfalterad väg i öst-västlig riktning, den går mellan gravkapellet och en ingång i den nya kyrkogårdens nordvästra hörn. Gången ned till och runt spegeldammen är belagd med kalkstensflis. Växtligheten domineras av tidigare ängsmark. Planteringen av träd påbörjades på 1880-talet.

På hela kyrkogården finns belysningsstolpar i anslutning till gångsystemen. Kyrkan belyses med spotlights.
På den gamla kyrkogården finns (1996) ca 322 gravvårdar varav 25 st. återfinns på barnkyrkogården, på den nya finns ca 165 st.

Övriga byggnader på kyrkogården
Kyrkogården har fyra stigluckor, en i varje vädersträck.
Den östra stigluckan är enkel med flackt sadeltak, klätt med falar. Fasaderna är putsade. Öppningen med fyrpassformig tympanon, dubbelgrindar av järn.
Södra stigluckan är kryssvälvd, har ett sadeltak med falar. Invändigt med två sittnischer.

De norra och västra stigluckorna har samma utformning som den södra, dock har de portar av trä.

På nya kyrkogården står ett gravkapell i form av en kulle. På takets utsida växer gräs. Till kapellet leder en trappa av kalkstensflis, ledare av huggen kalksten. Dubbelport, utvändigt klädda med stående panel, två gångjärnsbeslag på var port. Omfattning av fint huggen kvadersten. Rummet har i öster ett altare.

Norr om västra stigluckan finns intill kyrkogårdsmuren ett kyrkstall.
Stegtaket som står längs med norra kyrkogårdssträckningen täcks av grå asbestcementplattor.