Stäng fönster Norrköping kn, FURINGSTAD 9:1 FURINGSTADS KYRKA

Beskrivning
Furingstad är en medeltida socken. Kyrkan uppfördes av sten under 1100-talet med ett rektangulärt långhus med ett smalare kor samt torn i väster. Kyrkorummet valvslogs och försågs med kalkmålningar på 1400-talet. Kyrkan fick sin nuvarande exteriöra utformning vid en omfattande renovering 1888, då bl a de nuvarande gjutjärnsfönstren tillkom. Kyrkan är putsad och det branta sadeltaket täckt av svart bandplåt. Ingångar finns bl a genom tornets västsida och via en korsarm på norra sidan. Kyrkorummet har en senmedeltida prägel med målade valv. Kyrkogården omgärdas av ett gjutjärnsstaket, vilket tillkom på 1890-talet samtidigt med gravkapellet nordöst om kyrkan. Kyrkomiljön visar på en tydlig historisk kontinuitet genom det närbelägna bygravfältet och de sekundärt placerade runstenarna.

KYRKOGÅRDEN omgärdas av ett gjutjärnstaket i nygotik, från 1897, uppbyggt på ett stenfundament. Grindstolparna är av granit och krönta av järndekorationer i form av akantusblad. Kyrkogården utvidgades mot norr 1923 och entréparti och gjutjärnsstaket flyttades ut. Strax nordöst om kyrkan finns ett gravkapell från 1896.