Stäng fönster Örnsköldsvik kn, NORRGISSJÖ 5:47 GIDEÅ KYRKA

Kyrkotomten
Avgränsas i väster av byvägen mellan Örnsköldsvik och Svedje, där den möter vägen från Trehörningsjö i ett kors mot nordöst. Strax nordväst om kyrkan på andra sidan vägen ligger församlingshemmet. I öster gammal åkermark som numera är ängsmark.

Själva den ursprungliga rektangulära tomten avgränsas av en granhäck i alla väderstreck, den äldsta delen planterad av Verner Gradin 1932. Före dess fanns ett trästaket. Grusgångar delar in de gräsbelagda gravkvarteren symmetriskt, men påfallande många gravvårdar har kantsten och är grusade. Jämna rader av uppvuxna björkar följer granhäcken i väster och söder, men är mer spridda i norr och öster.

Tomten utvidgad mot norr i två etapper där det ligger en verkstad/ förrådsbyggnad strax utanför granhäcken efter första utvidgningen, samt mot öster.

Strax nordöst om sakristian ligger ett gravkapell. Uppfört ca 1890 på huggen rödgranitgrund, liggande och stående dubbelfasspåntad träpanel, gul målning, sadeltak belagt med grå cementpannor. Symmetriskt placerade treluftsfönster med rundbågeavslut och gotikiserade spröjs i övre luft. Brunmålade bågar, vita foder. Entré från söder, kopparklädd pardörr.

In till kyrkotomten passerar man i väster en stigport i trä ritad av Carl Erik Holmström och utförd av Valentin och Felix Holmström 1894. Den är utförd som en förenklad triumfbåge med tre bågsprång stöttade av fyra fyrkantpelare med akantusförsedda kapitäl. Bågarna kröns av för-gyllda kors och i den centrala bågens segmentyta sitter en förgylld strålsol.

I söder finns en grusväg kantad av björkar som leder genom granhäcken via fyra vitmålade monumentala stolpar av trä, på vars krön lika många urnor i trä placerats, fram till kyrkans södra entré.

Strax söder om sakristian finns en minnesvård över Olof Hasselhuhn, som var den förste kyrkoherden i församlingen. Stenen rest 1911 till hundraårsminnet av tillträdandet.