Stäng fönster Ekerö kn, HILLESHÖGBY 13:1 HILLESHÖGS KYRKA

Omgivningen
Kyrkan ligger mitt i Hilleshögby, med ett dominerande läge på en höjd, inte långt ifrån en långsmal vik av Mälaren. Byns bebyggelse grupperar sig utefter den gamla sockenvägen. Bebyggelsen har förändrats en del under senare tid men det huvudsakliga intrycket utgörs dock av bebyggelse från 1800-talet och början av 1900-talet. I byns södra del ligger herrgården Hillersjö, uppförd vid mitten av 1700-talet. Direkt söder om kyrkan ligger den gamla sockenskolan, med reveterade fasader, avfärgade i gulvitt. Nedanför skolan finns det lilla klockarbostället, och vid stranden, öster om kyrkan ligger den gamla handelsgården Skäret.

Anläggningen
Hilleshögs kyrka omges av en relativt liten och överblickbar kyrkogård. Kyrkogårdens nuvarande form har vuxit fram genom ett flertal utvidgningar under 1700-och 1800-talen. Kyrkogården omsluts av en bogårdsmur som omnämns redan under 1600-talet, men sannolikt byggts om i samband med ovannämnda utvidgningar. Kring muren växer en hamlad trädkrans. Kyrkogården är försedd med små grusgångar och domineras av stående gravstenar. Norr om kyrkan finns en mindre minneslund. Vid nuvarande ingången i söder fanns tidigare en stiglucka av tegel, som dock revs under 1800-talet. Idag markeras entrén genom två vitrappade grindstolpar. Tidigare stod en separat klockstapel söder om kyrkan, på den s k Hildershögen, men den revs i samband med att klockorna flyttades över till västtornet 1785. Vid kyrkogårdens nordöstra hörn står ett bårhus, uppfört 1953 efter ritningar av arkitekt Bernhard Schill. Byggnaden har vitputsade fasader och täcks av ett skiffertak. Vänster om bårhuset finns en redskapsbod.

Kyrkobyggnaden
Hilleshögs kyrka uppfördes som en enskeppig salkyrka med smalare kor samt absid. Kyrkan har ett ursprungligt torn i väster och en senare tillkommen sakristia i norr och vapenhus i söder. Kyrkan är uppförd av valda och kluvna gråstensblock. Valven, vapenhusets gavel och tornets övre del är uppförda av tegel. De romanska delarna har hörnkedjor av huggen gråsten. Ursprungligen hade fasaderna brett utstrukna fogar med kvaderristning. Antagligen var det först under senmedeltiden som murarna överkalkades tunt. Långhusets takkonstruktion ersattes med en ny 1748. Även vapenhusets takstolar är sekundära. Sakristian genomgick en takreparation under 1760-talet, och det är oklart i vilken utsträckning takstolarna då berördes.