Stäng fönster Aneby kn, LOMMARYD 5:1 LOMMARYDS KYRKA

Beskrivning
Lommaryds kyrka med kyrkogård uppfördes 1890-94 på platsen för den gamla kyrkan med medeltida ursprung. Den nya kyrkogården utvidgades i samband detta något åt öster och söder, den nuvarande utsträckningen och omgärdningen har sedan dess varit intakt. En separat minneslund och plats för urngravar iordningställdes på ny mark öster om kyrkogården på 1990-talet och har förbindelse med övriga kyrkogården via en öppning i östra kyrkogårdsmuren. Kyrkogården har idag en enhetlig utformning och struktur som präglas av rygghäckar, med gravvårdar från efterkrigstiden och senare. Äldre högresta gravvårdar finns främst kvar i kvarter A samt den norra och östra kantlinjen i kvarter C och i samma kvarter nära kyrkans kor.