Stäng fönster Kungsbacka kn, ÅSA 5:282 SANKT LARS KYRKA

S:t LARS KYRKA med församlingshem och gård ligger i Åsa.

KYRKOTOMTEN
S:T LARS KYRKA och församlingsgård utgörs av en kyrka sammanbyggd med en samlingssal i söder samt en anläggning för lägerverksamhet och övernattning, vilken ligger ytterligare söder ut och sträcker sig mot öster. I öster finns även en fristående byggnad med samlingssalar och kontor från 1990. De olika delarnas funktioner i den äldre anläggningen är tydligt avläsbara i den yttre arkitekturen med kyrka, samlingsrum, f.d. kontorsrum och övernattningsrum i tätt sammanbyggda men olika byggnadskroppar. Den yngre anläggningen med samlingsrum, kök och kontor inrymda i en vinkelbyggnad har mer karaktären av större bostadshus. Stående locklistpaneler i blå kulör, vita foder, dörrar och fönsterbågar, svart betongtegeltak, betongsockel. Från samlingssalarna söder om kyrkan finns fönsterpartier med fönster/dörrar som går att öppna upp mot en med syllar terrasserad grässluttning.

En brunlaserad KLOCKSTAPEL på fyra stolpben och med fyrsidig huv med kyrkspån, står i anläggningens nordvästra hörn.

En gångbana belagd med oregelbundna skifferplattor går från parkeringen vid vägen i norr och till västra entrén. Gårdsplanen mellan den äldre anläggningens byggnader är belagd, med stenbelagda cementplattor. Ytan och uppfarten till den yngre församlingsbyggnaden är asfalterad. Söder om anläggningen finns en bergsknalle med blandade träd. Norr om kyrkan växer ett antal björkar.