Stäng fönster Gotland kn, VISBY S:TA MARIA 23 VISBY DOMKYRKA (SANKTA MARIA KYRKA)

Beskrivning
Kyrkogården är oregelbundet formad med flera hörn. Den omges delvis av terrassmurar. Fram till 1863 omgavs kyrkogården av höga murar.

I den södra sträckningen finns en kombinerad gång- och körgrind med stolpar av kalksten och grindar av rostfritt stål. Öster om denna grind står en sandstensportal från 1630-talet. Den är dekorerad med beslagsornamentik, överstycket är sedan länge utfyllt med tegel och täcks av målad plåt. Ursprungligen stod den i kyrkogårdsmuren mitt för mynningen av Södra kyrkogatan. I det sydöstra hörnet av kyrkotomten finns sedan 1879 en trappa upp till Kyrkberget, Kyrktrappan.

I kyrkogårdens norra gräns mot Norr kyrkogatan är en medeltida stiglucka bevarad, den anses ha tillkommit under 1300-talets förra hälft. Den är uppmurad av kalksten, putsad och avfärgad vit. Trappgavlar på två sidor. Taket täcks av rödbrunt tegel. Konsoler för en takränna på västra sidan. Spetsbågiga öppningar med omfattningar huggna av röd- och gråaktig kalksten. Stigluckan täcks av ett spetsbågigt tunnvalv. I väggarna finns sittnischer på båda sidor. Golvet täcks av bl.a. en gravsten från 1600-talet. Mellan stigluckan och den höga muren mot Norra Kyrkogatan finns höga grindar av rostfritt stål.

Åt väster finns två trappor med räcken som leder ned till Västra Kyrkogatan.
Kyrkogården kantas av träd och gräsmattor. Gångarna och de öppna ytorna runt kyrkan är belagda med gatsten, framför huvudentrén i väster lagda i labyrintmönster.

På kyrkogården finns flera bänkar uppställda, i anslutning till dessa och ingångarna papperskorgar, dessutom finns två flaggstänger, en anslagstavla samt cykelställ. Kyrkan belyses av spotlights monterade på Kyrkberget, och på kyrkogården finns flera belysningsstolpar.

Övriga byggnader på kyrkogården
Församlingshuset utgör som redan nämnts gräns för kyrkogården i norr. Det är en vinkelbyggnad i två våningar framför vilken en lägre foajédel uppförts. På södra sidan ansluter en garagebyggnad av trä. Församlingshuset har källare under delar av byggnaden. Byggnaden är om- och tillbyggd flera gånger. Taken är belagda med enkupigt tegel på foajén, garaget har plåttak. Övervåningens takkupor är delvis plåtbeklädda och skorstenarna är helt klädda i plåt. Fasaderna är putsade och avfärgade. Snickerifönster, både bly- och träspröjs förekommer.
Församlingshuset inrymmer bl.a. arbetsrum, förskola, kök, toaletter, tvättstuga, omklädningsrum samt olika samlings- och gudstjänstrum.
En särskild vård- och underhållsplan för denna byggnad kommer att upprättas av församlingen inom de närmsta åren, till vilken hänvisas för närmare beskrivningar.