Stäng fönster Helsingborg kn, BÅRSLÖV 24:1 BÅRSLÖVS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården har utvidgats mot öster 1873 och 1903. En stor utvidgning av kyrkogården mot söder gjordes 1974 på den mark där den tidigare prästgården låg som brann 1838. Nya prästgården, byggd 1929 på ny plats, såldes 2004. Dess trädgård, som är en äppellund, avstyckades och tillfogades därefter nya kyrkogården i söder. En minneslund anlades 1979 och en askgravlund 2012. Ett nytt hål togs i kyrkogårdsmuren i sydväst för att göra en handikappvänlig entré 2011 och nya grindar sattes in i huvudentrén.

Gamla kyrkogården omges på alla sidor av en fogad gråstensmur, mot väster och söder är den avtäckt med röda tegelpannor. Mot norr och öster är muren kompletterad med en rad av hamlade lindar, mot norr och vägen även av en häck. Mot norr finns två smidesgrindar mellan murade pelare, mot väster två nyare metallgrindar.
Kyrkan omges av gångar med singel. Gravplatserna är enligt sent 1800-tals ideal omgärdade av buxbom och täckta av singel. Enstaka gravar har smidesstaket. Flera gravar har formklippta vintergröna växter. På södersidan är gravstenarna företrädesvis höga i form av bland annat obelisker och avbrutna kolonner. Lantbrukare är den vanligaste titeln på stenarna.
Nya kyrkogården omges av avenbokshäckar och delvis av gråstensmurar utan bruk.
På nya kyrkogården är gravstenarna lägre och ofta horisontella och placerade i gräs med en liten planteringsyta framför. Ett stort träd, kaukasisk vingnöt, växer vid ett springvatten. En häck av körsbärskornell delar nya kyrkogården och gamla prästgårdsträdgården som är avsatt för framtida bruk som kyrkogård. Den innehåller flera äppleträd men även valnöt, lönn och kaukasisk vingnöt som står i gräsmatta.
En lång gång med gatsten längs en stensatt vattenränna leder till askgravlund och minneslund i sydväst. Minneslundens cirkulära gräsmatta omringas av höga träd och häck och har en milsvid utsikt över öppet landskap mellan träden. Längs en stenmur som avdelar kyrkogården mot församlingshemmet är äldre gravstenar uppsatta.

Byggnader på kyrkotomten
Ett fd bårhus, uppfört 1943 och ritat av Eiler Græbe, står i kyrkogårdens sydvästra hörn. Fasaden är vitputsad och taket är täckt med rött tegel.
En byggnad för kyrkogårdsförvaltningens personal och maskiner ligger söder om bårhuset. Fasaden är klädd med brun stående panel och det flacka sadeltaket är täckt med papp.

Se även beskrivning av Bårslövs kyrkomiljö under Miljöer.