Stäng fönster Gotland kn, SPROGE KYRKOGÅRDEN 1:1 SPROGE KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården har genom utvidgningar erhållit en rektangulär plan. På 1840-talet togs ett mindre markområde i söder i anspråk, och åren 1929-30 utvidgades den mot norr (ca 50 m). Kyrkogårdens utsträckning i öst-västlig riktning torde vara den ursprungliga.

Kyrkogården är omgiven av kallmurade murar av merendels kalksten, sandsten förekommer. På partier av murens södra del märks spår av rappning. Murarnas höjd uppgår till ca 100 cm. I längd mäter murarna i söder 55 m, i öster 120 m, i norr 40 m och i väster ca 120 m.

Kyrkogården har fem ingångar, vilka alla har järngrindar, en i söder, tre på den västra sträckningen samt en på den norra sträckningen. I den södra och sydvästra ingången består grindstolparna av trummor från den 1839-40 i långhuset rivna mittkolonnen. I anslutning till ingångarna finns belysningsstolpar.

Mellan alla ingångarna löper grusade gångar, en gång på den nya delen är belagd med plattor med singel.

Innanför den södra, östra och västra muren står enstaka träd. På den äldre delen av kyrkogården finns enstaka planteringar, på den nyare delen finns planteringar av lågväxande häckar mellan de olika gravkvarteren. Kyrkogården domineras av gräsmattor.

Sydvästra kvarteret i kyrkogårdens äldre del uppvisar varierande typer av något äldre gravvårdar. På kyrkogården fanns (1996) ca 140 st. synliga gravar. Vid grävningar har en gravhäll med runtecken påträffats i sydöstra hörnet.
Ett sockenmagasin uppfördes omkring 1820 i det sydvästra hörnet av den gamla kyrkogården. Mot dess östra gavel står en medeltida gravhäll samt ett antal gravvårdar från 1900-talet, här finns också fler trummor från långhusets mittkolonn och andra arkitekturdetaljer.

Övriga byggnader på kyrkogården
På kyrkogården norr om tornet står sockenmagasinet, byggnaden mäter ca 5,95 x 7,20 m. Den är uppförd av sten med putsade fasader i två våningar med loft, magasin i den övre våningen med dörr i den västra gaveln. De två övre våningarna sammanbinds med en trätrappa. Träbjälklag. Dörr på södra långsidan till undervåningen. Ventilationsgluggar med träluckor, gluggarna i röstena har innanför portarna snickerifönster. Sadeltak med tegel. Konstruktionen består av bilat virke, vilka sammanhålls med dymlingar. På den östra fasaden finns ristade passrosor.